AKTUELNO

Tenzija raste!

U Los Anđelesu je danas održana ceremonija nominacija za prestižnog Oskara, čija će 92. po redu svečana dodela biti održana 9. februara u pozorištu Dolbi.

Među prvima su nominovane glumice Kejti Bejts, Lora Dern, Skarlet Johanson, Florens Pju i Margot Robi u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge.

Foto: Tanjug AP/Richard Shotwell

U konkurenciji za najboljeg glavnog glumca našli su se Hoakin Finiks, Adam Drajver, Leonardo Dikaprio, Antonio Banderas i Džonatan Prajs.

Za najbolju mušku sporednu ulogu nominovani su Tom Henks, Al Paćino, Džo Peši, Bred Pit i Entoni Hopkins.

U kategoriji za najbolju žensku glavnu ulogu nominovane su Rene Zelveger, Šarliz Teron, Skarlet Johanson, Sirša Ronan i Sintija Erivo.

Najveći broj nominacija osvojio je film "Džoker", čak 11, a Skarlet Johanson je dobila nominaciju za glavnu i sporednu ulogu.

Foto: Printscreen YouTube/Journey's End

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Severnomakedonski film "Zemlja meda" dobio je dve nominacije, a za nagradu za najbolji film na stranom jeziku boriće se sa severnokorejskim "Parazitom", francuskim "Jadnicima", španskim filmom "Bol i slava", ako i poljskim ostvarenjem "Telo Hristovo".

Autor: N. Vujčić

#Dodela Oskara

#Nominacije

'