AKTUELNO

Tema dokumentarca je ishrana na bazi biljaka, bez mesa, a kako mnogi misle da je meso jedini izvor proteina, u filmu stručnjaci i vrhunski sportisti pričaju o svom iskustvu veganske isharane koja podrazumeva konzumiranje isključivo biljne hrane.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković jedan je od producenata u novom dokumentarnom filmu "Oni koje menjaju stvari" (The Game Changers).

Pored njega, producentski tim čine režiser Džejms Kameron, bodibilder, glumac i političar Arlond Švarceneger, devetostruka NBA olstar zvezda Kris Pol, petostruki prvak Formule jedan Luis Hamilton i legenda akcionih filmova Džeki Čen. Film, koji je režirao Oskarovac Luis (Luj) Psihojos, govori o eksploziji ishrane zasnovane na povrću u profesionalnom sportu.

Film, koji je premijerno prikazan pre mesec dana, postao je najprodavaniji dokumentarni film svih vremena na Eplovoj platformi, a od 16. oktobra se pojavio na Netflixu i može da se gleda u Evropi i Srbiji.

Tema dokumentarca je ishrana na bazi biljaka, bez mesa, a kako mnogi misle da je meso jedini izvor proteina, u filmu stručnjaci i vrhunski sportisti pričaju o svom iskustvu veganske isharane koja podrazumeva konzumiranje isključivo biljne hrane. Sportisti koji se hrane na ovakav način, proteine uzimaju isključivo iz biljaka, a takva ishrana im donosi čak 35 posto bolje rezultate u odnosu na druge sportiste.

Arnold Švarceneger u trejleru upozorava da "ne mora da znači da si pravi muškarac ako jedeš meso", kao što se nameće u reklamama, već da je to samo marketing.

- Ovaj film je veoma inspirativan za mene kako privatno, tako i poslovno. Ponosan sam što sam deo ovog tima - napisao je Đoković na svom Tviter profilu nakon što je izašao trejler za dokumentarni film.

Inače, Novak je često govorio o svom načinu ishrane i nailazio na kritike kako bi "trebalo da jede meso", prvenstveno zbog činjenice da je profesionalni sportista. Ipak, on savete nije poslušao, a njegovi rezultati na teniskom terenu su jasan znak da ovim načinom ishrane izvlači svoj maksimum.

Baš kao i ostali sportisti koji su se pojavili u novom ostvarenju, a kojima je veganska ishrana pomogla da ostvare vrhunske rezultate i Novakova ishrana bazira se na unosu proteina iz biljaka. Sportisti koji se sada ovako hrane tvrde da imaju više energije, a iako su u početku postojali određeni strahovi, osećaju se kao "mašine".

Film prati priču bivšeg ultimat fajtera Džejmsa Vilksa, trenera specijalnih jedinica i pobednika takmičenja "Ultimat fajter", koji putuje svetom kako bi otkrio tajne o mesu, proteinima i snazi. On intervjuiše poznate ličnosti iz raznih sfera života, o ishrani zasnovanoj na bazi biljaka i svim benefitima koje takav način života donosi.

Vilksovo putovanje otkriva zastarele mitove o ishrani koja ne utiče samo na zdravlje pojedinca, već i na zdravlje čitave globalne populacije. Vilks, koji je više 15 godina podučavao specijalne jedinice tehnikama borbe, u jednom trenutku se povredio. Nije mogao da podučava šest meseci i proveo je više od 1.000 sati proučavajući načine oporavka i ishranu, kada je naišao na studiju o rimskim gladijatorima, koji su pretežno bili vegetarijanci. Pitao se kako su takvi borci mogli da budu toliko moćni, iako im se ishrana zasnivala samo na biljkama, a onda se i sam uverio u sve benefite ovakve ishrane.

Film je već u velikoj meri uticao na percepciju ljudi o zdravstvenim prednostima veganske ishrane, a mnogi su, nakon što su pogledali film, izjavili da prelaze na vegansku ishranu.

'Iskreno, film "Oni koji menjaju stvari" je neverovatan i savetujem svima koji su zainteresovani za veganstvo da ga pogledaju, naročito sportisti", napisao je jedan od impresioniranih gledalaca na Tviteru.

Takođe su se i lekari uverili u delotvornost filma, jer su zaposleni u bolnicama zatražili kopije filma kako bi pacijentima na primeru pokazali da uravnotežena ishrana na bazi biljaka može biti korisna za naše zdravlje.

Među brojnim sportistima pojavili su se i olimpijci, najbolji među najboljima u svojim kategorijama, pobednici na raznim takmičenjima. Posebno interesantna je izjava nemačkog strongmena i bivšeg bodibildera Patrika Babumejna koji je na pitanje kako je jak kao vo, a ne jede meso, odgovorio:

"Da li ste ikada videli vola da jede meso?"

Autor: Pink.rs

#Novak Đoković

'