AKTUELNO

Danas se navršava tačno 22 godine otkako je poginula princeza Dajana, prva supruga Čarlsa, princa od Velsa i najstarijeg sina i naslednika kraljice Elizabete Druge.

Iako je preminula davne 1997. godine, princeza Dajana i dalje je jedna od najvažnijih kraljevskih figura u modernoj istoriji, a za njeno ime i dalje se vezuju brojne spekulacije - od toga da je njena smrt zaista bila tragična nesreća, pa čak do one da je sve bilo namešteno i isplanirano.

Foto: Printscreen YouTube/wikiGrewal

Budući da se bavila se dobročinstvima i da je uvek je bila prizemna i ljubazna, važila je za jednu od najplemenitijih žena tadašnje Velike Britanije. Osvojila je, takođe, sve simpatije javnosti koja ju je obožavala, kao i modni kritičari i stilisti, koji su se njenim odevnim kombinacijama iznova i iznova oduševljavali. Takođe, ostaće upamćena kao prva žena koja je na jednoj nacionalnoj TV zagrlila čoveka zaraženog virusom HIV-a, u vreme kada su ovakve teme još uvek bile tabu.

Prema zvaničnim informacijama, automobil u kome je bila Dajana, njen tadašnji partner Dodi Al-Fajed i vozač Henri Paul, udario je u jedan od stubova tunela u kome su prolazili tokom svog odmora u Parizu 31. avgusta oko ponoći. Vozač i Dodi su poginuli na licu mesta, dok je telohranitelj Trevor Rese-Džons, koji je bio sa njima, jedini preživeo nesreću. Četiri sata posla nesreće, Dajana je preminula u bolnici.

U minutima nakon nesreće, u polusvesti na zadnjem sedištu, smrskane glave i grudnog koša, Dajana je, posvedočio je telohranitelj, tiho dozivala Dodija. Na samrti su je takvu snimili i paparaci koji su ih uhodili preko celog Pariza. Oko jedan ujutru, informacija o nesreći je preko ambasadora dospela i do palate u Škotskoj, gde su bili Dajanin bivši suprug Čarls i njegova majka, kraljica Elizabeta II. Čarlsu je javljeno da je Dajana bila u saobraćajnoj nezgodi, ali da je samo slomila ruku.

Foto: Tanjug AP

Oko 3:30 sati princ i kraljica od novinara saznali su kako je Dajana preminula na operaconom stolu - odmah je usledio haos! Elizabeta je Čarlsa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vesti objavi tek ujutru.

Čarls je bio van sebe, budući da je znao da će javnost za sve kriviti njega. Takođe, strahovao je da je ugrožen i sam opstanak monarhije. Stres mu je stvarala i medijska pažnja koja je odjednom zaposela njegovu ljubavnicu Kamilu, koja ga je još te noći telefonski tešila. Kad su ujutru Vilijamu i Hariju rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je u Londonu vladao opšti haos.

Čarls je s Dajaninim sestrama privatnim avionom otišao po telo, a Elizabeta i Filip su odbili da se vrate u London. Tvrdili su da žele da zaštite dečake pre suočavanja s javnošću na sahrani.

Foto: Tanjug AP/Jacqueline Arzt

Sahrana, koja je trajala više od pet sati, održana je 6. septembra. Čak tri miliona ljudi bilo je na ulicama Londona, a TV prenos je pratilo gotovo tri milijarde ljudi.

- To je najteži dan mog života, iako mislim da danas nijedno dete ne bi naterali da pred milionima hoda iza kovčega svoje majke. Gledao sam ljude sa strane ulica koji su naricali i mislio sam: "Zašto plačete, niste je ni poznavali". No sad mi je drago da sam odradio taj put, mnogo je značilo meni, ali i narodu" - priznao je princ Hari jednom prilikom.

Foto: Tanjug

Kraljica je na kraju, na dan sahrane, prošetala među silnim cvećem i buketima ispred palate, naklonila se ispred Dajaninog kovčega i spustila, prvi put u istoriji, zastavu iznad Bakingemske palate na pola koplja.

Dajana je, inače, sahranjena na imanju svog oca, na ostrvu usred jezera. Porodica Dajaninog brata naplaćivala je ulaz posetiocima, ali su povodom dvadesetdruge godišnjice smrti sve glasnija šuškanja da će se grob preseliti u London.

#Princeza Dajana

'