AKTUELNO

Milioni su ga obožavali, ali on nije mogao da se izbori.

Robin Vilijams, jedan od najvećih glumaca i komičara koje je svetska kinematografija imala, izvršio je samoubistvo 11. avgusta 2014. godine u 63. godini. Njegova supruga je ovaj njegov čin pripisala borbi koju je vodio sa teškom bolešću.

Foto: Tanjug AP

Pet godina kasnije, nastao je novi dokumentarac o njegovom životu "Robin Vilijams: Kad se smeh zaustavi" koji će otkriti nove informacije o zdravstvenim problemima pokojnog glumca, uključujući njegovu dijagnozu Parkinsonove bolesti.

Prema trejleru za dokumentarni film, Vilijams je nekoliko nedelja pre smrti došao u rehabilitacioni objekat kako bi mogao da se “preusmeri”. Međutim, prema dokumentarcu, Vilijams se borio sa depresijom i simptomima povezanim sa Parkinsonovom bolešću.

Robin je više bio zabrinut zbog depresije koja ga je progutala. Dok je rado pričao javno o svojoj zavisnosti i od pića i droge, on je se duže vreme borio s Parkinsonovom bolešću - izjavio je potpredsednik AMI i glavni direktor za sadržaj Dilan Hovard.

Foto: Tanjug AP

Kada je Vilijams umro 2014. godine, njegova udovica Suzan Vilijams rekla je da je uticaj Parkinsa na njegovu odluku da se ubije bio veliki. Dijagnostifikovano mu je Parkinsonovo obolenje nekoliko meseci pre smrti, ali prisustvo demencije nije otkriveno do njegove obdukcije, navodi STAT.

U uvodniku za 2016. godinu, Suzan Vilijams je navela da je isprobala širok izbor tretmana za lečenje njegovih simptoma, uključujući paranoju i halucinacije.

Stalno je govorio:"Samo želim ponovo da pokrenem mozak". Robin je gubio razum i toga je bio svestan. Možete li zamisliti bol koji je osećao dok se iznutra raspadao? Ni on, niti bilo ko to nije mogao da zaustavi – nijedna inteligencija ili ljubavi ne bi mogla to da obuzda - napisala je ona.

Vrsta demencije koju je imao glumac, sličan i gotovo nerazlučiv tip povezan sa Parkinsonovom bolešću i nastaje kada se vrsta nervnog sistema zvanog Levi-jeva tela, razvije u nervnom sistemu, što dovodi do simptoma poput teškoće pamćenja stvari, problema sa razmišljanjem i obradom informacija i halucinacije.

Autor: Pink.

#Robin Vilijams | Robin Williams

'