AKTUELNO

NHL caravan je počeo 10 Oktobra, I deluje da je dalek put do novog finala I borbe za čuveni Stenli Kup, ali borba za trofej je stići će I brže nego što mislimo.

Istorija NHL-a I Stenli Kupa

Pre svega , poznato je da je Stenli kup trofej koji osvaja pobednik NHL plejof završnog turnira NHL lige.

Interesantno je kako je Stenli kup započeo I kako se kroz istoriju menjao.  

Ime je dobio po Lordu Stenliju od Prestona koji je bio postavljen za generalnog guvernera Kanade od strane Kraljice Viktorije 11 juna 1888 godine. Poznato je bilo da su on I njegova porodica bili veliki zaljubljenici u hokej na ledu, pa je ova igra predstavljena prvi put na zimskom festival u Montrealu, gde su meč odigrali Moteral Vikorija I Montreal Hokejaški klub. U to vreme su samo Montreal I Otava imali neka takmičenja koja su se mogla nazivati ligom.

Stanlijeva porodica je postala sve aktivnija u hokeju na ledu pa su njegova dva sina Artur I Algernon formirala novi tim Otava Rajd Hal Rebels. Artur je takođe imao ključnu ulogu u formiranju Hokejaške Organizacije Ontarija (OHA) I takođe važi za osnivača hokeja na ledu u Velikoj Britaniji. Artur I Algernon su ubedili svog oca da donira trofej za osvajaču hokejaškog prvenstva. Na trofeju je sa jedne strane pisalo “Dominio Hokej Čelendž Kup” dok je sa druge strane bilo izgravirano “Donacija Stanlija Prestona”. Stenli Kup je prozvan još 1893 od Strane Otava Žurnala.Prvobitno je određeno 5 glavnih pravila za osvajanje Stenli Kupa, a to su :

• Osvajač kupa je dužan da vrati trofej u dobrom stanju , da bi mogao da bude uručen sledećem pobedniku

• Svaki tim o svom trošku može da izgravira ime kluba na srebrni prsten

• Kup ne može da postane vlasništvo jednog tima, iako taj tim osvoji trofej više od jednom

• Poverenici imaju apsolutno pravo o svim odlukama u vezi sa osvajačem trofeja

• Ako jedan poverenik da ostavku, preostali predlaže drugog

Stenli je za poverenike postavio Šerifa Džona Svitlanda I Filipa Rosa koji je bio poverenik čak 56 godina. Interesantno je da Lord Stenli nikada nije prisustvao utakmici Stenli kupa jer morao da se vrati u Englesku zbog smrti starijeg brata u junu 1893 godine gde ga je nasledio kao Grofa Derbija.

Rekordi Vezani za Stenli Kup

Ima dosta interesantnih rekorda koji su vezani sa Stenli Kup I za njegove učesnike, a ovo su neki od najzanimljivijih:

• Najviše pobeda 24 – Montreal Kanadiensi

• Najviše poraza 14- Boston Bruinsi

• Najmanje poraza 0 – Kolorado Avalanž

• Najviše uzastopnih pobeda 5 – Motreal Kanadiensi 1956-1960

• Najviše uzastopnih poraza 3 – Toronto Maple Livs (1938-1940) Seint Luiz Blues (1968-1970)

• Najviše uzastopnih nastupa u finalu 10 – Montreal Kanadiensi (1951-1960)

• Najviše poena u finalnoj seriji (13) – Vejn Grecki 1988

• Najviše Asistencija u finalnoj seriji (10) – Vejn Grecki 1988

Trenutni Šampioni NHL-a I Osvajači Stenli Kupa

Trenutni šampioni I branioci trofeja Stenli kupa su Vegas Golden Knigtsi iz Las Vegas. Ova NHL franšiza je osnovana tek 2017 godine I jako su uspešni od svog osnivanja. U svom prvom učestvovanju u NHL ligi 2018 godine, stigli su do finala a titula od prošle godine im je prva u istoriji.

Kada je NHL objavio 2016 da žele da prošire ligu, dve franšize su se prijavile za jedno mesto, to su bili Kvebek Nordiks I Vegas Golden Knigtsi. Jednoglasnom odlukom NHL borda, Las Vegas je dobio svog predstavnika u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu, I nisu pogrešili. Ko će biti sledeći šampion, ne zna se , ali možete da pogledate kako aktivirati Meridian nalog, I da vidite koji su favorite za Stenli Kup.

Jedna od najuzbudljivijih, najbržih I najopasnijih timskih igara na svetu, da li ste I vi pali na čari NHL-a?