AKTUELNO

Zbog žene se preselio na Filipine, a sada nestao bez traga i glasa!

Američki jutjuber je govorio o tome da se preselio u najopasnije područje Filipina samo nedelju dana pre nego što je kidnapovan.

Eliota Istmana (26) su upucali u nogu i oteli su ga naoružani ljudi koji su se pretvarali da su policajci koji su ga odvezli gliserom, saopštile su lokalne vlasti.

Rodom iz Vermonta je svoj život delio na internetu nakon što se preselio na južne Filipine, gde se oženio meštankom muslimankom u Sibuku. Prošle nedelje pre nego što je otet, Istman je objavio na Fejsbuku uživo da se plaši života u toj oblasti, gde je bio oko pet meseci, prema policiji.

Foto: Facebook/Elliot Eastman

„Sve dok sam ovde, moj život je još uvek u opasnosti, znate“, rekao je Istman 22. septembra.

'To je realnost. Posebno oblast u kojoj se nalazim.... nisu čak ni samo Filipini. Ova oblast u kojoj se nalazim je kao najopasnija u zemlji, tako da je bukvalno kao crvena zona", dodao je jutjuber.

Istman je dodao da je "naravno da je bio uplašen", ali ne toliko koliko je bio na početku svog vremena u azijskoj zemlji.

„Postoje noći kojih se bojim, postoje trenuci kojih se bojim.. ali je postalo bolje. U prošlosti sam imao problema sa spavanjem noću.'

Na pitanje kada će se vratiti u SAD od strane jednog od gledalaca uživo, Eliot je odgovorio da nije siguran.

Foto: Facebook/Elliot Eastman

Ako se potvrdi da se radi o kidnapovanju radi otkupnine, to bi bio najnoviji podsetnik na dugotrajne bezbednosne probleme koji progone južne Filipine, domovinu muslimanske manjine u pretežno rimokatoličkoj naciji.

U biografiji na svom Jutjub kanalu, Istman je napisao: „Zdravo svima, ja sam Elliot Eastman, imam 26 godina i došao sam na Filipine pre otprilike godinu i po dana gde sam upoznao ljubav svog života duboko u planinama crvena zona Filipina.

Zamboanga del Norte je nedavno razvijena oblast na Filipinima do koje se nekada moglo doći samo brodom.

„Pokazaću vam svoj svakodnevni život kao prvi i jedini stranac koji je dugo živeo ovde u Sibuku. Ja sam iz SAD!'

Policija u gradu Sibuko u južnoj provinciji Zamboanga del Norte pokušala je da progoni osumnjičene otmičare i njihovu žrtvu, nakon prijavljene otmice u četvrtak uveče, piše DailyMail.

Foto: Facebook/Elliot Eastman

„Potvrđujemo da je postojao izveštaj o navodnoj otmici američkog državljanina“, navodi se u saopštenju regionalne policije.

„Želimo da uverimo javnost, posebno zajednicu Sibuka, da činimo sve što je u našoj moći da obezbedimo bezbedan oporavak žrtve.“

Policija je zatražila od javnosti da odmah pruži sve informacije koje bi mogle da pomognu u istrazi o prijavljenoj otmici koja je u toku.

Portparol policije, potpukovnik Helen Galvez, rekla je za AFP da „do sada niko ne traži otkupninu“.

U dva policijska izveštaja navodi se da je stanovnik Sibuka Abdulmali Hamsiran Džala prijavio policiji da su četvorica muškaraca u crnoj odeći koji su bili naoružani puškama M16 i predstavili se kao policajci nasilno odveli Istmana, koji je pokušao da pobegne.

Foto: Facebook/Elliot Eastman

Jedan od naoružanih napadača pucao je Istmanu u nogu pre nego što ga je odvukao u gliser, a zatim je pobegao morem južnije prema provincijama Basilan ili Sulu, navodi se u policijskim izveštajima.

Policajci su jurili, ali nisu uspeli da pronađu naoružane napadače i Istmana i alarmirali su ostale policijske i filipinske marinske jedinice u regionu, navodi se u izveštajima.

Južni Filipini imaju bogate resurse, ali su dugo bili sputani velikim siromaštvom i nizom pobunjenika i odmetnika.

Autor: Nikola Žugić