AKTUELNO

Kralj Čarls predstavio je danas prvi službeni portret nakon krunisanja. Umetnik Džonatan Jeo je autor tog porteta koji je izazvao dosta komentara na društvenim mrežama. Na slici se izdvaja i leptir kao važan detalj i nosi sledeću simboliku. Slika je mnoge iznenadila i pokrenula veliki broj reakcija na društvenim mrežama. Portret je objavljen nakon današnje važne ceremonije čiji je domaćin bio Čarls III.

Britanski kralj Čarls predstavio je novi službeni portret u Bakingemskoj palati, godinu dana nakon što je krunisan u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Slika čoji je autor Džonatan Jeo naručena je 2020. kako bi se proslavilo 50 godina tadašnjeg princa od Velsa kao člana The Drapers' Company.

Isti umetnik je autor portreta kraljice Kamile i princa Filipa.

Kralj Čarls na ovoj slici nosi uniformu velške garde, čiji je pukovnik postao 1975. godine. Džonatan Jeo govorio je danas o leptiru na portretu koji odražava Čarlsovu metamorfozu od princa do kralja, a monarh se našalio da je lepo znati da je on hrizalija.

Foto: Tanjug AP/Jonathan Yeo

Slika je impozantne veličine, 260 cm x 189 cm. Pažljivo je uklopljena u arhitekturu Drapers' Hall, navodi Daily mail.

Džonatan Jeo sastao se do sada četiri puta sa kraljem Čarlsom, počevši od vremena kada je Njegovo Visočanstvo bio princ od Velsa, 2021. godine. Poslednji susret bio je u novembru 2023. u Klarens hausu.

Foto: Tanjug AP/Aaron Chown

Jeo je radio prema crtežima i fotografijama kralja u svom londonskom studiju. "Bila je privilegija i zadovoljstvo dobiti od The Drapers' Company ponudu da naslikam ovaj portret Njegovog Visočanstva, prvi koji je prikazan nakon njegovog krunisanja.

Kada sam započeo ovaj projekt, Njegovo Visočanstvo je još bio princ od Velsa i poput leptira kojeg sam naslikao kako mu lebdi iznad ramena, ovaj portret je evoluirao kako se menjala njegova uloga u našem javnom životu.

Foto: Tanjug AP/Aaron Chown

Dajem sve od sebe kako bih uhvatio životna iskustva urezana u lice svake individue. U ovom slučaju, moj cilj je takođe bio osvrt na tradiciju kraljevskog portretisanja, ali na način koji odražava monarhiju 21. veka i iznad svega da prenesem duboku ljudskog glavne ličnosti".

Slika je privukla veliku pažnju i na društvenim mrežama gde se ovako komentariše: "Nisam siguran da se kralju dopada", "Izvinite, ali ovo je jezivo", "Izgleda kao da se kupa u krvi", "Portret je divan ali su crveni detalji, uznemirujući", "Prelep portret", "Izgleda kao da ga je usisao gorući portal", "Nisam siguran da li mi se portret dopada u potpunosti, ali portreti kraljice i vojvode su divni", "Vau", "Prelepo, pravi iskorak od tradicije".

Autor: N. Ž.