AKTUELNO

Možda je poznata kao zvezda čuvenog rijaliti šoua, ali Kortni Kardašijan je promenila karijeru.

Četrdesttrogodišnjakinja se okrenula zdravstvenim proizvoda preko bloga Puš, a prošle godine je lansirala liniju suplemenata pod nazivom Lemi.

Međutim, njen najnoviji dodatak ishrani je pomalo sumnjiv jer, kako ona tvrdi, može doprineti zdravlju vagine.

Pet stvari koje treba da zna svaka žena

Zatvara se prvi muzej posvećen vaginama

Pilule koje kupuju žene mogu da pomognu u prepoznavanju raka jajnika

Kako bi promovisala proizvod nazvan Lemi Pur, objavila je na Instagramu video snimak sebe, okružene mačkama, dok jede jednu od žvakaćih guma.

"Zdravlje vagine je tako važan deo opšteg blagostanja žene (i o njemu se ne govori dovoljno) i zato smo toliko uzbuđeni što ćemo ovo pokrenuti", piše u opisu objave.

- Dajte vašoj vagini poslasticu koju zaslužuje (i pretvorite je u slatku poslasticu)", nastavlja Kortni.

Dobit

Rijaliti zvezda tvrdi da proizvod koji je na bazi ananasa, vitamina C i probiotika "poboljšava zdravlje vagine i reguliše pH nivo zbog čega je vagina sveža i ukusna".

Doktorka Džen Ganter, ginekološkinja i autorka bestselera Vaginina Biblija koji razbija mitove, obratila se Kortni na Instagramu.

"Svako ko tvrdi da vaša vagina nije sveža ili da joj je potreban bolji ukus je mizogina i grozna osoba", napisala je ona.

Džen takođe osporava verovanje da ananas može uticati na ukus vaših telesnih tečnosti.

Britanski lanac apoteka Lojds Farmasi napominje "da je normalno da vagine i vaginalne tečnosti imaju blagi miris, koji će varirati u zavisnosti od hormona, seksualne aktivnosti, higijene i ishrane".

Posavetujte se sa lekarom, ne sa Kardašijan!

Medi Dan, 30-godišnja lekarka hitne medicinske pomoći, redovno objavljuje video snimke o seksualnom zdravlju na TikToku, a za BBC Njuzbit je iznela sumnje zašto ne misli da će suplementi biti od koristi.

"Svaka osoba sa vulvom ili vaginom imaće drugačiji miris, ukus i količinu sekreta", kaže ona.

Foto: Instagram.com/kourtneykardash

"Reklama za ovaj proizvod kaže da svaka žena treba da ima isti ukus, isti miris, vaginu ili sekret - a to jednostavno nije realno."

Dan je zabrinuta da će reklama dati ženama ideju da je nešto "što je potpuno normalno", zapravo problem, koji samo ovaj proizvod može da reši.

Gumene bombone „verovatno neće biti korisne za većinu ljudi" i "ne postoji nečista vagina, ona se sama čisti", dodaje Dan.

Završila sam u bolnici zbog veštačkih trepavicaMenopauza: Borba protiv baukaKako se vagine konačno oslobađaju stida

"Iako reklama dobija na popularnosti svim ovim popularnim rečima, kao što su pH vrednost vagine i mikrobiom, kod zdrave osobe se probiotici i suplementi ne preporučuju uvek, osim ako nije utvrđeno da nešto nedostaje i da ga treba nadoknaditi", dodaje ona.

Ali šta Dan preporučuje?

"Ako se miris ili sekret vagine promene, morate da se savetujete sa lekarom ili ginekologom - a ne da slušate Kardašijan."

Njuzbit je kontaktirao Kortni Kardašijan za komentar.

U odeljku Često postavljana pitanja na Instagram stranici Lemi navodi se da brend koristi „efikasne sastojke" koji su "klinički ispitani".

Autor: N.Ž.