AKTUELNO

Nakon smrti kraljice Elizabete II na tron je došao njen najstariji sin, kralj Čarls III. Iako nacija i dalje oplakuje odlazak Elizabete, koja je vladala punih 70 godina, Britanci se polako upoznaju i s Čarlsovim navikama.

Britanski mediji raspisali su se o svakodnevici i radnom i životnom tempu svog novog kralja. Džulijan Pejni, trenutni predsednik korporativnih poslova Edelman, ranije je radio kao sekretar za komunikacije Čarlsa i Kamile, dok je on još uvek bio "samo princ".

Čarls nikad ne ruča

Otkrio je da Čarls nikada ne uzima pauzu za ručak, a doručkuje voće i semenke i naravno čaj. Ove izjave usledile su nakon što su se proširile glasine da Čarls svakog jutra jede niz raznovrsno pripremljenih jaja.

- Nikada nisam video, niti jedno kuvano jaje za doručkom svih onih godina koje sam radio tamo - rekao je Džulijan za britanske medije.

Foto: Tanjug AP/Victoria Jones

- Kralj ne ruča, tako da jedna od prvih lekcija koje sam naučio kad sam bio s njim na putu jeste da pojedem obilat doručak ili ponesem nekoliko energetskih pločica kako bih mogao da izdržim - dodaje bivši kraljev saradnik. Za domaćinstvo je zadužen mali, ali predani tim osoblja koje već decenijama radi za Čarlsa.

Posle doručka kreću radne obaveze

Opisao je i žestok tempo prosečnog radnog dana kralja i njegovih saradnika, koji kreće odmah nakon doručka.

- Radni dan je prilično nemilosrdan. Počinje s radio vestima, pregledavanjem naslova uz doručak za kojim jede salatu od sezonskog voća, semenke i čaj - rekao je Džulijan. Dan u kancelariji je vrlo užurban - Čarls vodi 45-minutne sastanke o novim dobrotvornim projektima, nadolazećoj turneji ili diskusiji o državnim pitanjima.

Od zgusnutog rasporeda uzima predah u 13 sati, ali ne za hranu, već za šetnju oko svog doma.

Foto: Tanjug AP/Dominic Lipinski

- Kralj ne voli da boravi u zatvorenom predugo i uvek ima prozore širom otvorene - kaže Pejni.

Bavi se papirologijom do kasnih noćnih sati

Prva prava pauza sledi u 17 sati, kada kralj stane s obavezama i popije čaj. Tada "napuni baterije", a to vreme često provodi sa svojom suprugom Kamilom, te pojedu parče voćne torte ili sendviče.

Kralj se nakon predaha vraća za radni sto kako bi se bavio papirologijom, a večera je po rasporedu tačno u 20.30. Nakon obeda Čarls se vraća za svoj radni sto u 22 sata i često za njim ostaje i iza ponoći.Osim gore navedenog rasporeda, dnevni planovi ponekad uključuju i putovanja i javne događaje. Džulijan dodaje kako kralj voli da razgovara s ljudima, što često poremeti dalje planove u tom danu. Čarlsa sada, u ulozi koju je dugo čekao, očekuje još užurbanija dnevna rutina, jer neki događaji sada postaju nužan deo njegovih kraljevskih dužnosti.

Autor: M. K.