AKTUELNO

Nedostaju mu u životu!

Kijanu Rivs, kanadski glumac, libanskog porekla danas proslavlja 58. rođendan. Kijanu je čovek koji je zbog svojih uloga ali i života ostavio neizbrisiv trag u sedmoj umetnosti. Ovaj velemajstor sa filmskog platna je istinski uzor mnogih zaljubljenika u film. A još od ranog detinjstva se susretao sa nizom nedaća koje samo život može da režira. Zbog svojih izuzetnih uloga, ličnih stavova, ali i pomenutih nedaća smatra se najomiljenijom ali i najtužnijom osobom Holivuda.

Foto: Printscreen YouTube/WatchMojo.com

Kijanu Rivs, je rođen u Bejrutu, a još kao dete roditelji su ga napustili. Svog biološkog oca, koji je inače bio narko diler, poslednji put je video kada je imao nepunih trinaest godina. Majka je, nakon razvoda od Kijanovog oca preuzela brigu o njemu i njegovoj sestri Kim. Preselili su se u Toronto, a izvesno vreme ih je izdržavala baveći se striptizom u noćnim klubovima. Nakon nekog perioda turbulentnog života, napušta ih i majka, te je Kijanu bio prinuđen da stasa i kao golobradi dečak preuzme brigu o sebi i sestri.

Niz tragičnih događaja u životu Kijanu Rivsa

Da tragedija njegovog života bude veća, glumac se kasnije susreo sa smrću svoje voljene sestre. 1993. godine preminuo mu je i najbolji prijatelj River Feniks, od posledica predoziranja drogom. Sa Feniksom, najboljim prijateljem, dve godine pre njegove smrti je ostvario saradnju snimivši film „Privatni Ajdaho“.

Foto: Tanjug AP/Jordan Strauss/InvisionAP

Nakon svih ovih tragičnih događaja, Kijanu Rivs 1998. godine upoznaje ljubav svog života Dženifer Simi. Počele su stvari u njegovom životu da idu uzlaznom putanjom, te je godinu dana kasnije zabeležio ulogu koja će ga vinuti u zvezde. Uloga Tomasa Andersona poznatijeg kao Neo, donela mu je svetsku slavu u filmskoj umetnosti.

Tragična sudbina Rivsa se i kasnije nastavila. Njegova izabranica Dženifer, porodila se u osmom mesecu trudnoće, na svet je donela mrtvo rođenu bebu. a 2001. godine je tragično preminula u udesu, prevrnuvši se sa automobilom u Los Anđelesu.

Kijanu, istinska ikona Holivuda, stojički se nosio sa svim ovim nesrećama, te je svojim delima pokazao veličinu i ostao svetao primer mnogim generacijama. Nastavio je da radi ono što najbolje ume i svojim ulogama i dan danas krasi filmska platna te prikazuje svoj raskošni potencijal.

Pored svoje skromnosti i životnih stavova, zbog kojih je mnogima postao uzor, Rivs je pokazao svoju ljudsku veličinu i pomažući nemoćnima i siromašnima. Doniorao je mnogo novca u humanitarne svrhe, a bio je i organizator raznih akcija prikupljanja pomoći širom sveta.

Poznata je i priča sa početka njegove glumačke karijere, kada su režiseri koji su prepoznali njegov talenat, insistirali da Kijanu promeni ime. Smatrali su da bi mu novo umetničko ime donelo veći broj uloga. A njegovo pravo ime kada se prevede sa starog Havajskog jezika znači „Hladan vetar, koji duva sa planine“. Kijanu je taj predlog uzeo u razmatranje, ali je ipak na kraju odustao i zadržao svoje ime.

Nema sumnje, da je napravio pravi izbor. Ime Kijanu Rivs će ostati upisano velikim slovima u istoriji filmske umetnosti.

Foto: Tanjug AP

Autor: Pink.rs