AKTUELNO

Četiri decenije, koje su prošle od uloge koja ju je proslavila, ostavile su trag na njenom izgledu, ali i psihi.

Ona je bila deo jednog od najpopularnijih filmova osamdesetih godina, a danas ima 67 godina i nije najboljeg mentalnog zdravlja.

Film "The Shining", kod nas preveden kao "Isijavanje", koji je snimio Stenli Kjubrik po knjizi Stivena Kinga, sa pravom je stekao titulu kultnog horor filma.

On je obeležio ne samo osamdesete godine prošlog veka, već i živote glavnih glumaca Džeka Nikolsona i Šeli Duval. I dok je Džek nakon toga nastavio da beleži uspehe, Šeli je imala nekoliko zapaženih uloga, a onda je nestala.

Foto: Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Sada se, posle višedecenijske izolacije, pojavila u emisiji kod televizijskog psihijatra, Doktora Fila, i zapanjila sve kolege i gledaoce.

Ona je danas potpuno neprepooznatljiva, ali ne zbog fizičkog izgleda, već u psihičkom smislu.

Četiri decenije, koje su prošle od njene uloge Vendi i filmu "Isijavanje", ostavile su trag na njenom izgledu, ali i psihi.

Foto: Printscreen Youtube

Zbog toga su mnogi ovaj intervju smatrali nehumanim, s obzirom na to da se Šeli bori sa mentalnom bolešću.

- Veoma sam bolesna i potrebna mi je pomoć - rekla je Šeli, koji ju je odmah upitao kako se bori sa smrću kolege Robina Vilijamsa, sa kojim je glumila u filmu "Popaj".

- Mnogo volim Robina. Mislim da on nije mrtav, nego samo menja oblike - rekla je Duvalova i dodala da ga povremeno viđa.

Foto: Printscreen Youtube

Nekada poznata glumica dodala je i da joj preti "Šerif od Notingema", kao i da se u njoj nalazi "ozvučeni disk".

Doktor Fil je zaključio da je Šeli veoma bolesna i da joj je treba pomoći, na šta je glumcia samo rekla:

- Zato sam tu.

Foto: Printscreen Youtube

Ovaj intervju naišao je na oštre kritike, a oglasila se i ćerka reditelja Kjubrika, Vivijan Kjubrik, koja je još pred samu emisiju pozvala ljude na bojkot jer Fil koristi psihički nestabilnu osobu.

- Pravite šou od Šeli Duval, a ona je teško bolesna. Ovo je, bez svake sumnje, oblik jezivog iskorišćavanja u svrhu zabave. To je odvratno i okrutno - napisala je Vivijan na svom profilu na društvenoj mreži Tviter i dodala:

- Ovo mi se gadi. Šeli je nekad bila filmska zvezda, a vi onemogućavate nerećnoj ženi bilo kakvo dostojanstvo.

"Isijavanje" joj donelo slavu, ali i traume!

Izborom Šeli za ulogu njegove supruge Vendi nije bio zadovoljan ni Nikolson, ali je Kjubrik smtrao da je ona prava za tu ulogu.Iako ju je sam izabrao, reditelj ju je tokom snimanja najviše kritikovao.I dok se prema Džeku ponašao ljudski, Duvalovu je doslovno mučio.Držao ju je u izolaciji danima, kako bi što uverljivije odglumila Vendi, koja je zarobljena u pustom hotelu sa podivljalim mužem.Jednu scenu ponavljala je čak 127 puta, a natečene crvene oči u sceni rezultat su pravog plakanja.Nakon snimanja, Šeli je Kjubriku dala opale pramenove kose, kako bi mu pokazala pod kakvim je stresom bila.Kultna scena u kojoj Džek razbija vrata kupatila sekirom snimana je tri dana. Većinu tog vremena, Šeli je zaista provela u zamračenoj prostoriji, bez znanja o tome što će se sledeće dogoditi. Njeni vrisci u filmu su stvarni.

Foto: Printscreen Youtube

Autor: M. Đurović

#Džek Nikolson | Jack Nicholson

#Robin Vilijams | Robin Williams

#Stenli Kjubrik | Stanley Kubrick

#glumac

#glumica

#Šeli Duval | Shelley Duvall

'