AKTUELNO

Tuga!

Brendon Li preminuo je 1993. godine nakon što je primio smrtonosan hitac na snimanju filma "Vrana".

Pred američkim glumcem Brendonom Lijem i sinom slavnog Brusa Lija bila je karijera u usponu i ceo život, ali sve je prekinuto u martu 1993. godine kada je stigao na set filma "Vrana", a samo nekoliko sati kasnije pronađen je mrtav.

Foto: Photo by lizma_2106 on Foter.com

Upravo je "Vrana" trebalo da bude velika prekretnica njegove karijere, nakon "Showdown" i "Malog Tokija", jer je hteo da snimi film po kom će ostati zapamćen kao on sam, a ne kao sin glumačke i zvezde borilačkih veština.

Radnja filma bila je bazirana na stripu Džejmsa O'Bare, u kom se glavni lik ubijenog rok muzičara vraća iz mrtvih kako bi se osvetio bandi koja je ubila njega i njegovu devojku.

Međutim, od prvog dana snimanja na setu su se počele događati nesreće. Tako je stolar koji je radio na scenografiji zadobio teške opekotine nakon što je jedna od dizalica udarila u dalekovod, zatim se nezadovoljni član produkcije automobilom zabio u studijski prostor gde se odvijalo snimanje, a snažna oluja koja je 13. marta zahvatila Severnu Karolinu uništila je spoljni deo seta.

Foto: Photo by lizma_2106 on Foter.com

Snimanja su za Brendona navodno bila jako iscrpljujuća, a njegov menadžer Žan MekKormack izneo je u javnost neke šokantne detalje, između ostalog da je za potrebe uloge izgubio 20 kilograma.

"Mogao sam ga podići jednom rukom, toliko je bio mršav. Na njemu apsolutno nije bilo grama masnoće, jednostavno je bio ispijen", izjavio je Žan koji je pozvao produkciji da se požali na neljudske uslove snimanja i simbolično im poručio da ubijaju Brendona.

Pred sam kraj Brendon je snimao scene u kojima umire, kada je nažalost stvarno primio smrtonosni hitac iz pištolja u kojem nije trebalo biti metaka. Bio je hitno prebačen u bolnicu gde su hirurzi pokušali zaustaviti krvarenje i sanirati ranu u stomaku, ali nažalost nisu uspeli. Brandon je preminuo 31. marta 1993. godine od teške ozlede vatrenim oružjem.

Foto: Printscreen YouTube/WatchMojo.com

Pre tragične nesreće planirao je venčanje sa svojom verenicom 17. aprila u Meksiku, ali umesto toga sahranjen je 3. aprila u Sijetlu kraj svog oca.

Mesecima su kružile priče o ovoj tragediji i kako su se uopše pravi meci našli u pištolju koji je trebao da bude prazan ili napunjen sa lažnim mecima. Službena istraga je utvrdila da je njegova smrt bila nesrećan slučaj i posledica nepravilne provere oružja. Neki su čak pominjali i prokletstvo Lijevih jer je i čuveni Brus Li preminuo pod misterioznim okolnostima koje nisu do kraja rasvetljene.

Film "Vrana" svoju je premijeru doživeo godinu dana kasnije, a dodatne scene snimljene su naknadno.

Foto: Printscreen YouTube/WatchMojo.com

Autor: M.M.

#Brendon Li

#Brus Li