AKTUELNO

MonSef Daman je hirurg koji radi na Francuskoj rivijeri u jednom malom gradu u kom uglavnom borave milijarderi, slikari i holivudska elita.

Njegova karijera napreduje, život je lep, ali svakog 31. avgusta se zamisli i teške misli kolaju njegovim umom jer tadsa se podseti događaja koji je koji je obeležio njegov život i šokirao ceo svet.

On je tada bio tek mladi hirurg koji je radio u velikoj pariskoj bolnici i ništa nije slutilo da će doći do velike saobraćajne nesreće.

Princeza Dajana stradala je u toj saobraćajnoj nesreći pre 24 godine, u pariskom tuneli prilikom jurnjave sa paparacima.

Doktor odnosno hirurg koji se borio da je održi u životu je prvi put progovorio za jedan britanski portal.

Hirurg koji je bio u prvim borbenim linijama za život princeze Dajane do detalja opisao noć kada je, nakon nesreće, dovezena u Urgentni centar u Parizu.

Foto: Tanjug AP

Kada je teško povređena princeza hitno dovezena u Urgentni centar, on je bio u smeni. Odlučio je da progovori nakon 24 godine i otkrije detalje borbe za život princeze, zapanjen činjenicom da se i skoro četvrt veka kasnije o njenoj smrti ispredaju teorije zavere.

Princeza od Velsa u Urgentni centar je stigla u kritičnom stanju, pošto je na licu mesta nesreće doživela srčani zastoj, ispričao je on.

"Spavao sam u prostoriji za odmor, kada me je dežurni anesteziolog probudio i rekao da imamo hitan slučaj. Mi nismo znali ko je povređena osoba, samo nam je rečeno da stiže žena koja je doživela saobraćajnu nesreću. Nismo znali njen identitet, a dovezena je u kritičnom stanju", ispričao je.

Na nosilima se nalazila princeza Dajana, i kompletno osoblje Urgentnog centra odmah je shvatilo ozbiljnost situacije.

"Reagovali bismo urgentno i da je bilo koja druga mlada žena bila na nosilima, i da je preživela takvu nesreću, ali ovde je u pitanju bila princeza. Jedna od stažistkinja je samo nemo stajala u uglu", opisao je on atmosferu koja je zavladala kada su shvatili ko je pacijentkinja.

"Princezu su odmah poslali na rendgen gde se ustanovilo da ima jako opasno unutrašnje krvarenje. U tom momentu, kako joj još uvek nisu ustanovili krvnu grupu primila je jedinicu nulte krvne grupe. Negde oko dva sata posle ponoći, doživela je drugi srčani zastoj", ispričao je on.

Njeno stanje zahtevalo je hitan hiruški zahvat, nije bilo vremena da je prebace u operacionu salu, već je urađen na licu mesta i tada je doktor Dahman otkrio da joj je oštećena srčana maramica.

Foto: Printscreen YouTube/ Timeline - World History Documentaries

"Uradio sam sve kako bi mogla da diše, srce joj nije radilo kako treba jer nije dobijalo dovoljno krvi. Prošlo je pola sata, i znali smo da nam je potrebno čudo. Pozvan je najbolji francuski kardiohirurg, probudili su ga i izvukli iz kreveta da bi došao", ispričao je on.

Kardiohirurg profesor Alen Pavi odmah je naredio da Dajanu prebace u operacionu salu, gde je tim lekara nastavio da se bori za njen život. Profesor Pavi je zahtevao da operacijom utvrde šta je uzrok tog unutrašnjeg krvarenja.

"Tokom te procedure, utvrđeno je da je princezi pokidana gornja leva plućna vena, i to na mestu gde se spaja sa srcem. Pavi je uspeo da popravi to oštećenje, ali je već bilo kasno", prisetio se Daman.

Princezino srce prestalo je samo da kuca još pre nego što su je operisali, ali je veštačkim putem održavana u životu. Nije moglo da se povrati, a lekari su gubili bitku za Dajanin život.

"Probali smo masažu srca, defibrilator, dali smo joj adrenalin. Ali njeno srce nije ponovo počelo da kuca", rekao je on.

Tim je, uprkos tome, nastavio napore da princezu održi u životu još čitavih sat vremena.

"Borili smo se, sve smo probali, kada radite u ovakvoj situaciji, ne primećujete da prolazi vreme. Bolnica Pitije-Salpetrijer je jedan od najboljih urgentnih centara u Francuskoj. Uspevali smo da spasemo i ljude u mnogo gorem stanju od nje. Ponosili smo se time. Ali nju nismo uspeli da spasemo", rekao je on.

I nalazi uglednog britanskog patologa, dr Ričarda Šeparda, potvrdili su da je francusko medicinsko osoblje uradilo sve u njihovoj moći i da je bilo krajnje stručno. Da nijedna druga strategija ne bi pomogla u ovakvom slučaju.

Foto: Printscreen YouTube/Real Royalty

"Nakon svega osećate veliki fizički zamor zato što ste svaki atom snage ulozili da spasite njen život. Bili smo svi umorni i slomljeni. Nisam čak ni primetio predsednika Širaka koji je došao da oda počast Dajani", rekao je doktor, a potom opisao bizarne scene u bolnici i oko nje u danima koji su usledili.

Bolnica je bila opkoljena od strane novinara i paparaca, doktori su doživljavali sramotne scene. Novinari su pokušavali da se probiju u unutrašnjost bolnice, po hodnicima i odeljenjima su se raspitivali, prerušavali su se u medicinsko osoblje i gurali kolica po bolnici, sve u pokušaju da se približe članovima tima koji je pokušavao da spase princezu.

Najbizarniji od ovih incidenata doktor Daman nikada neće zaboraviti. U noći kada je trajala borba za Dajanin život, nosio je, kao i uvek, bele klompe.

"Tek narednog jutra, primetio sam da su mi klompe krvave. Na njima je bilo Dajanine krvi. Nisam stigao da ih očistim, ali jednog od narednih dana, prišao mi je čovek dok sam bio u krugu bolnice i rekao mi - hoću da kupim vaše klompe. One na sebi imaju plavu (odnosno kraljevsku) krv. Fascinantno je dokle su ljudi spremni da idu", uznemireno je rekao doktor Dahman i dodao da je klompe potom očistio.

Priča se tu ne završava, bar ne za doktora. On je ostao obeležen kao neko ko je probao da spasi princezu.

"Strašno što je tako prelepa osoba završila tako tragično", priča doktor, ali i on ima svoj usud.

"Zavisi šta mi se dešava u životu, ali setim se svakog avgusta jer je te godine u novembru rođen moj sin i uvek se setim. Trudim se da ne zalazim u detalje kako godine prolaze, ali svaki put kad izađe nova knjiga na francuskom jeziku o Dajaninoj smrti, neko mi je pošalje. Tako da imam kolekciju takvih knjiga, nažalost", kaže MonSef.

Autor:

#Princeza Dajana