AKTUELNO

Šokantno!

Jedan od najpopularnijih američkih jutjubera, Dejvid Dobrik nedavno se našao u žiži javnosti kada je američki magazin objavio veliku priču o skandaloznom ponašanju na setovima snimanja njegovih videa visoke produkcije, na kojima se više puta dogodilo i seksualno zlostavljanje statista, ali i bivših prijatelja.

O svemu su već ranije govorili u podkastu "Frenemis", voditelji Triša Pejtas i Itan Klajn, kolege jutjuberi, ali priča je dobila zalet tek kada je u medije sa pričom izašla statistikinja u jednom videu koja je željela da ostane anonimna.

Naime, Hana, kako su je nazvali, otkrila je da je pozvana u dom Dejvida Dobrika i njegove ekipe sa kojom snima videe pa su njoj i prijateljicama ponudili alkohol iako su bile ispod starosne granice za konzumaciju u Americi. Te večeri Hana je potvrdila, ali i njena trezna prijateljica, da je bila silovana. Silovao je, kako tvrdi Dejvidov saradnik Dominikas Zeglaitis, a Dejvid je sve znao, jer je video uklonjen dan kasnije pošto što je žrtva Zeglaitisu poslala poruku u kojoj ga je zamolila da se obriše video u kom je bila jer je to veče bila toliko pijana do neuračunljivosti i nije mogla da da pristanak na seks.

Fascinantno je da na kraju uklonjenog videa svi iz Dejvidove ekipe sede u automobilu i razgovaraju o događajima tog dana i zaključuju: "Zbog ovoga ćemo završiti u zatvoru".

Osim anonimne devojke, Dejvida je optužio i bivši saradnik Set Fransoa, koji tvrdi da, iako su njegovi videi inače dogovoreni, nije nikada pristao na skeč u kom treba da poljubi zgodnu devojku iz društva u koju je bio zaljubljen, pod maskom, ali Dobrik umesto nje šalje svog najboljeg prijatelja Džejsona Neša.

Nakon svih tih priča, 13 brendova su potvrdili da više ne planiraju sarađivati sa Dobrikom nakon optužbi. Osim toga, Jutjub je odlučio da će privremeno skloniti mogućnost da Dejvid zarađuje od videa, a sve to će jako uticati na njegove finansije, ali i poslovnu budućnost, pogotovo zato što već neko vreme ne snima videe već je svu svoju zaradu preusmerio u stvaranje aplikacije, ali zbog novonastale situacije, morao je da napusti produkciju i više nije deo upravnog odbora.

Iako se čini da je zasad sve gotovo, mnogi su uvereni da će uskoro progovoriti i njegov bivši saradnik Džef Vitek, i sam uspešni jutjuber, koji je nakon što je učestvovao u jednom Dejvidovom vlogu završio sa teškim povredama oka i traumom glave.

Džef je priznao kako mu je još uvek teško da govori o svemu i da ga je užasno sramota da prizna kako je stvarno došlo do povrede. Snimci o nesreći ekspresno su sklonjeni sa interneta, samo nekoliko dana nakon što su objavljeni pa se o onome što se stvarno dogodilo može samo nagađati, dok Vitek ne otkrije šta se tog kobnog dana dogodilo. Dejvid je snimio video u kom se izvinio za sve, ali mnogi smatraju da je to učinio samo zbog toga što je izgubio sponzore i saradnje, a nisu uspele da ih razuvere ni njegove suze.

Autor: P.R.