AKTUELNO

Zvuči otrcano, ali Zapad je zaista licemeran. Kada u razmaku od samo nekoliko dana, uoči referenduma koji će u mnogo čemu odrediti buduće političke koordinate države, Makedoniju posete američki i evropski zvaničnici koji otvoreno pozivaju da se zaokruži "da", to nije mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje, kaže urednik političke rubrike u Informeru Milan Dobromirović, čiji autorski tekst za državnu televiziju Republike Srpske prenosimo u celosti:

- Kada Јohanes Han, evropski komesar za proširenje, ili onaj Amerikanac Džejms Matis "Divlji Pas" pozovu Skoplje da promeni gotovo sve svoje dosadašnje državne atribute – uključujući i ime (!) – jer će onda poteći evropski i američki med, to nije pritisak stranaca. Politički uticaj nije bilo ni višenedeljno nasilje na skopskim ulicama, očigledno dirigovano van Skoplja, koje je potrajalo taman toliko da Zoran Zaev i Albanci dođu na vlast. Zapadno diktiranje uslova buduće fundamentalne državnosti Makedonije, koja podrazumeva takozvanu "tiransku platformu", takođe nije zadiranje u ustavno pravo građana jedne zemlje da naprave državu kakvu žele.

Potpuno je, dakle, demokratski da francuski predsednik Emanuel Makron, a pre njega mnogi drugi evropski i američki zvaničnici, otvoreno i bez imalo uvijanja "posavetuju" Makedonce kako bi njihova država trebalo da se zove. Normalno, u fusnoti tog dobronamernog i dušebrižnog saveta stoji podsetnik na krvave proteste koji opet vrlo lako – spontano, a kako drugačije! – mogu da izbiju na ulicama makedonske prestonice ili u Sobranju. Ali, sve ovo je u cilju demokratije, slobode i boljeg života. Cilj, jelte, opravdava sredstva.

Međutim, kada u Banjaluku dođe ruski šef diplomatije Sergej Lavrov – i još kaže da nema favorita na izborima u BiH – to bude predstavljeno kao flagrantno mešanje u unutrašnji izborni proces u Sarajevu. Kada američka ambasadorka Morin Kormak kaže da Dodikova "politika pretnji secesijom" nije dobra, i tako vrlo direktno pozove narod da ne glasa za njega, to je onda samo zapažanje bez ikakvog političkoj uticaja ili namere. Isto tako, odluka Vašingtona da u jeku izborne kampanje uvede sankcije Nikoli Špiriću (Dodikovom saradniku) zbog navodne korupcije, uopšte nije politička. Tako je. A onda je mrmot uvio čokoladu u foliju.

Treba biti baš slep ili dobro plaćen, pa ne videti dvostruke aršine "zapadnjaka" povodom, recimo, izjava Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Јer, za Zapad je sasvim normalno, demokratski, pa čak i poželjno, ukidati Republiku Srpsku, negirati Banjaluku kao prestonicu međunarodno priznatog entiteta ili joj pretiti bošnjačkom namenskom industrijom u punom naletu. Sa druge strane, za isti taj Zapad vrlo je problematično, čak i opasno, opremiti policiju i vatrogasce u Republici Srpskoj!? Licemerno. Skandalozno. Bedno.

Na kraju, da se razumemo, nemam nikakva zavaravanja da i Amerikanci, i Evropljani i Rusi imaju svoje interese u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Svako od njih traži što bolju poziciju i što veći uticaj. Ipak, iskreno, onako ljudski da kažem, više mi prija uticaj koji ne vređa razum i zdravu pamet. I ne pomera granice licemerja!"

#Banjaluka

#Makedonija

'