AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske imao je poruku za Albance sa Kosova koji huškaju i prete da će "obuti čizme".

Neposredno posle posete Banjaluci šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je obišao nedavno osveštane temelje srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra i razgovarao s rukovodstvom Srpske, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je opširni intervju za Sputnjik.

U okviru poruka koje je ruski ministar preneo ponovljeno je insistiranje na Dejtonskom sporazumu i celovitosti BiH. S druge strane, Dodik je više puta govorio o tome da pošto nije uspela Jugoslavija, ne može da uspe ni Bosna. Prema mišljenju predsednika Srpske, tu nema nikakve razlike.

- Nek se vrate na Ustav Dejtona. Mi nemamo nijedan problem s BiH. Razumem da je poruka koja dolazi od Lavrova: nemojte rušiti Dejton i ostaće Bosna, ako rušite Dejton, onda morate da dogovorite s tri naroda. Dosad su rušili Dejton, a nisu konsultovali tri naroda. Ako hoćete da rušite, ima raznih perspektiva: da napravite unitarnu Bosnu i isterate sve Srbe iz BiH, ukinete RS, napravite zemlju kojom biste bili zadovoljni i kasnije naselite Arape. Mi Srbi podržavamo Dejtonski sporazum. Međutim, oni su to razvalili, napravili monstruma od BiH. Ono što smo videli od Zapada to je manipulacija sa kompromisom, vršili su pritisak da do tog kompromisa dođe. Nema kompromisa na silu, ne možete nam reći — mi smo završili s tim. Ako se Bosna ne vrati na izvorni Dejton, to je jasna poruka - nije završeno - rekao je Dodik i dodao:

- Kud ćete bolji povod nego da sretnete Putina. To je fenomenalan povod i treba ga uvek iskoristiti, kad god čovek ima priliku. Ranije smo pričali o tome da se nađemo negde krajem septembra, početkom oktobra. Finalizacija svih napora koje činimo zajedno jeste da uspostavimo što bližu saradnju, da analiziramo ono što smo dosad učinili i što treba da uradimo. Poštujemo ulogu Rusije na međunarodnom planu, na prostoru BiH. To znači poštovanje Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta, ali naravno bez urušavanja dostojanstva RS, što je masovno činjeno svih ovih 20 godina u liku visokog predstavnika. Drago mi je što vidim da oni taj segment razumeju. Ali su isto tako opredeljeni da podrže sve moguće dogovore poštujući Dejtonski sporazum vezano za našu saradnju. To je okvir u kom idem. Ima nekoliko ideja koje bih želeo da predložim u tom razgovoru kako bi se ojačala trgovinska saradnja Rusije i Republike i Srpske, i da pozovem ruske investitore. Žao mi je što nismo uspeli da rešimo problem „Južnog toka“, ali to nije zavisilo od nas nego od nekih iz Evrope - istakao je Dodik.

Predsednik RS rekao je da će se on ponašati ustavno.

- RS će pokušati da vrati stvari na poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Ja ću se ponašati ustavno. Druga stvar, u BiH je primarno da održimo mir i stabilnost. Mi Srbi nemamo razloga da pravimo destabilizaciju. Muslimani ne mogu da reše nijedan svoj politički projekat kojim žele unitarnu Bosnu bez nasilja. Mi ćemo nasilje upotrebiti samo da se branimo. Ako sve te stvari ne budu išle, valjda će svet videti jednog dana da ovo ne može. Što se tiče Kosova, predsednik Vučić oseća težinu tog pitanja. Stranci su na način „desilo se i gotovo“ hteli da legalizuju odvajanje Kosova od Srbije. Međutim, u međunarodnom pravu zadržao se princip da ako Srbija ne da saglasnost za ulazak Kosova u UN, nema nezavisnog Kosova. Zato je svetu stalo da privoli Srbiju. Ono što bi Srbija, srpski narod trebalo da uradi, to je da se objedinimo oko koncepta koji možemo da iznesemo, a taj koncept treba da vodi vlast putem predsednika Vučića, da se ima poverenja u ono što on radi. Našu podršku ima. Stranci pokušavaju, kad više ne mogu da privole Srbiju, da naprave strukturu koja će stalno napadati predsednika i vlast kako bi ona bila što nestabilnija. Međutim, kad bi sav narod stao iza koncepta koji bi trebalo da izađe na referendum - izađe se i kaže: ovo je koncept, hoćete li ili nećete - ako narod kaže hoće - ide u realizaciju, neće - neće, tako sam ja razumeo Vučića. Ali mnogi u Srbiji sad osporavaju čak i mogućnost da se dođe do nekog pitanja koje bi se iznelo pred narod. To rade stranci jer znaju šta je moguć odgovor srpskog naroda, kao i oko NATO-a - dodao je Dodik.

- To mogu da obese mačku o rep. Nek se ne igraju sa snagom i odlučnošću Srba. Dosta je bilo tih poniženja. Srpski narod jeste tolerantan i izdržljiv, ali nikada nije bio spreman da izgubi svoje dostojanstvo.

#Milorad Dodik

#Priština

'