AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je građane da se u subotu, 4. avgusta, u Bačkoj Palanci okupe i prisustvuju obeležavanju egzodusa Srba iz Hrvatske i Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja".

- Ne smemo to da zaboravimo. Moramo to da obeležavamo - rekao je Dodik danas novinarima u Mrkonjić Gradu.

On je istakao da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je inicirao obeležavanje tog strašnog događaja koji je proterao Srbe sa prostora Hrvatske i učinio ih beznačajnom manjinom, prenela je ATV.

Dodik je rekao da je ta vojna akcija bila u suštini akcija fizičkog čišćenja Srba.

- Srbi koji su tamo ostali, ostali su sa nekom dozom straha i patnje, tamo se odriču svog nacionalnog i državnog identiteta. I u tom pogledu mi to ne smemo zaboraviti. Obeležavanje je jedini način da sačuvamo sećanje na prisustvo Srba na tim prostorima - ocenio je Dodik.

U subotu, 4. avgusta najviši zvaničnici Srbije i Srpske prisustvovaće obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" u Bačkoj Palanci.

Ceremonija obeležavanja egzodusa Srba iz Hrvatske, koje organizuju Srbija i RS, najavljena je za 20.00 časova, na stadionu Sportsko-rekreativnog centra "Tikvara".

#Bačka

#Milorad Dodik

#Oluja

#sećanje

'