AKTUELNO

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će, na zahtev predsednika RS Milorada Dodika, biti razmatran Izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, biće održana 14. avgusta, izjavio je danas predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Na sednicu će biti pozvani najvažniji akteri koji su napravili Izveštaj o Srebrenici, prenosi RTRS.

Čubrilović je rekao da skupština može da razmatra informacija u vezi s tim izveštajem, sačinjenim 2004., ali da ne može da ga poništi.

- Ništa se neće poništavati, jer Narodna skupština nema te nadležnosti i neće ući u kršenje ustavnih ovlaštenja i zakonskih procedura. Koju formu će dobiti, bit će poznato tek nakon rasprave u Narodnoj skupštini - rekao je Čubrilović.

Posebnu sednicu Narodne skupštine zatražio je Dodik sa jednom tačkom dnevnog reda - "Informacija o Izveštaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine".

Dodik je ranije izjavio da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u nameri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izveštaj o Srebrenici.

On je tada napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

- U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izveštaju piše da ih je 8.700 - rekao je Dodik.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u NSRS Dragan Čavić, rekao je da je opozicija bila uzdržana prilikom glasanja i da je tražila dodatno vreme za pripremu.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#Skupština

'