AKTUELNO

Makodonski biznismen Sead Kočan osuđen je danas na šest godina zatvora zbog nezakonito dobijenog tendera od 17 miliona evra u državnoj energetskoj kompaniji.

Makodonski biznismen Sead Kočan osuđen je danas na šest godina zatvora zbog nezakonito dobijenog tendera od 17 miliona evra u državnoj energetskoj kompaniji.

O tome da za Seada Kočana treba "namesti" tender u najvećoj termoelektrani državnog preduzeća "Elektrane Makedonije" (ELEM) prvi put se čulo 2015. godine u jednom prisluškivanom razgovoru od tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, koji u razgovoru sa direktorom REK "Bitolj" Kočana šifrovano naziva "Seat Ibica".

Kočana i njegovu kompaniju Transmet je Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore optužilo da je u konzorcijumu sa još dve firme, Sileks nematali i Vato, sa lažnom dokumetacijom 2011. dobilo tender za iskopavalje uglja i jalovine u REK "Bitolj".

Pored Kočana, za isto delo na zatvorsku kaznu od tri godine osuđen je drugooptuženi u slučaju nazvanom "Trust", Vasilije Avirović, odgovrno lice u firmi Sileks nemetali, dok je trećeoptuženi, vlasnik firme Vato Safet Vakić, oslobođen.

Firmama, Transmet i Sileks nemetali, presudom krivičnog suda u Skoplju zabranjeno je učešće u javnim nabavkama od tri godine, uz konfisklaciju imovine u vrednosti tendera koji su dobili nezakonito, odnosno milijardu i 60 miliona denara (17 miliona evra).

Sead Kočan, Vasilije Avirović i Safet Vatić su bili optuženi za zlopupotrebu postupka javnih nabavki. Suđenje je počelo u novembru 2017. i trajalo je 8,5 meseci, a tokom suđenja je preslušano i 13 prisluškivanih razgovora, koji su nezakonito snimljeni tokom vlasti Nikole Gruevskog i VMRO DPMNE.

#Biznis

#Makedonija

#Presuda

'