AKTUELNO

Novo ponižavanje SPC u Crnoj Gori.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović sa sveštenstvom služio je u nedelju u Šasu arhijerejsku liturgiju ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja. Ulaz u verski objekat je zabranila policija „zato što skup nije blagovremeno prijavljen, i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira“.

U Šasu se u nedelju okupilo nekoliko desetina meštana koji su protestovali zbog služenja liturgije mitropolita Srpske pravoslavne crkve na tom arheološkom lokalitetu.

- Grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmani, odbornikom Demokratske partije, u nedelju ujutro je pokušala da spreči mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima služi Svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju, tvrde iz MPC.

Meštani su pokušali da onemoguće Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću, sveštenstvu i vernicima da priđu crkvi.

Otac Jovan Plamenac kazao je za „Novosti“ da je okupljena grupa građana pokušala sprečiti vernike da priđu crkvi, bilo je i gurkanja, te da nije prvi put da se zabrani ulaz sveštenstvu i vernicima u jednu ckrvu.

- Oni koji su se okupili sa namerom da nas spreče u vršenju našeg verskog obreda bili su najblaže rečeno nepristojni - kazao je otac Plamenac ističući da je policija sprečila incident.

Prema njegovim rečima policijci koji su bili tu korektno su se odnosili prema vernicima, sprovodeći naređenja svojih nadležnih.

U zvničnom saopštenju Uprave policije se navodi da nije bilo incidenta.

Povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima da policija obezbeđuje liturgiju Srpske pravoslavne crkve – Mitropolije crnogorske primorske na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču – Opština Ulcinj,u zvaničnom saopštenju Uprave policije navode da nije tačno da je Mitropolija crnogorsko primorska održala liturgiju na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču – Opština Ulcinj.

- Policija je skup zabranila iz više razloga zasnovanih na zakonu, te je MCP liturgiju održana na dvadesetak metara od ove lokacije. Nakon liturgije sveštenstvo MCP se razišlo. Policija je preventivno delovala. Naime, policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen, a takođe shodno i obraćanju Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta Albanaca i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira. Zbog toga su policijski službenici jutros obezbeđivali pomenuti lokalitet i nisu dozvolili održavanje liturgije na ovom lokalitetu, navodi se u zvaničnom saopštenju Uprave policije. Nakon liturgije sveštenstvo MCP i vernici su se razišli.

RADOVI BEZ SAGLASNOSTI

Inspektori Komunalne policije u Ulcinju su u petak konstatovali da su bez saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore izvođeni radovi na tom objektu, a preduzimanje mera od nadležnih su zatražili i Skupština opštine Ulcinj, Albanski nacionalni savet i Mesna zajednica Vladimir.

#Albanija

#Crna Gora

'