AKTUELNO

Vlast i opozicija u Makedoniji imaju dijametralno suprotne stavove povodom odluke Saveta ministara EU o uslovnom određivanju datuma za otpočinjanje predpristupnih pregovora Makedonije u junu naredne godine.

Premijer Zoran Zaev takvu odluku tumači kao "dodatnu motivaciju" za Makedoniju, dok lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, smatra da je zvanično Skoplje do daljnjeg van evropskog puta.

Mckoski ide i korak dalje i kaže da aktuelna vlada svojim postupanjem čak udaljava Makedoniju od evroatlantskih struktura. Albanska partija Alijansa za Albance je odluku Saveta ministara EU nazvala "vladinom manipulacijom".

- Nema odluke o započinjanju pregovora i nema garancija EU da će pregovori o priključenju početi naredne godine, ukoliko ne budu ispunjeni svi uslovi, što je posebno naglašeno - izjavio je lider Alijanse za Albance Falkon Bedžeti.

Mišljenja je da je Makedonija propuštala šansu da započne pregovore o pridruživanju ove godine i malo je verovatno da će se to dogoditi naredne. Predsednik parlamenta Taljat Džaferi da je odlaganje početka pregovora za narednu godinu korisno i treba ga shvatiti kao pripremni period.

Optimista je, kaže, pogledu dobijanja poziva za priključenje Makedonije NATO alijansi na predstojećem samitu 11. i 12. jula u Briselu.

- Činjenica da se odluka odlaže za narednu godinu ne bi trebalo da nas pogađa... Naprotiv, jun naredne godine treba da bude motivacija za sve nas da obavimo sve neophodne pripreme u dogovorenom roku - rekao je Džaferi.

Savet ministara EU odlučio je juče da Makedoniji i Albaniji odobri uslovni datum za početak pregovora o pristupanju s tim da su dve zemje u obavezi da do juna naredne godine ispune sve neophodne preduslove, reformišu pravosuđe i dosledno sprovedu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski izjavio je danas da je odluka Saveta ministara EU o otvaranju pregovora potpuno transparentna, te da u njoj jasno stoji da će se otvaranje pristupnih pregovora dogoditi u junu naredne godine. Evropska unija, pored datuma početka pregovora, od Makedonije zahteva vidljive i održive reforme u pravosuđu, bezbednosnim strukturama i javnoj upravi.

- Govorimo o vidljivim i održivim rezultatima koje moramo postići kao država i već radimo na tome. Što se tiče reformi pravosuđa, proaktivnih istraga, gonjenja i konačnih odredbi u korupciji i organizovanim kriminalnim slučajevima, uključujući i visoke zvaničnike. Moramo imati vidljive rezultate, a sve su to procesi koji su u toku i imaće adekvatan kraj - rekao je Bošnjakovski.

On je rekao da je u pogledu reformi službi bezbednosti plan 3-6-9 već započet i da će rezultirati otvaranjem Operativno-tehničke agencije (OTA), rekao je i dodao da ova agencija treba da prati komunikacije, a i administrativne reforme su u toku.

- Moramo pokazati da ostajemo na kursu reforme i da od njega nećemo odustati do juna naredne godine. Uveravamo vas da tačno znamo šta treba da se uradi, znali smo to i pre godinu dana i radimo na tome - poručio je Bošjakovski.

Lider VMRO-DPMNE, međutim, sve vidi drugačije i kaže da Makedonija i dalje ostaje van evropskog puta, iako je, podsetio je, Zaev obećavao da će Skoplje ovog juna dobiti jasnu preporuku sa datumom otpočinjanja predpristupnih pregovora.

- Šta je Makedonija dobila sa izveštajem? Jun naredne godine, kada će se situacija ponovo procenjivati. Sve je to šarena laža. Jedina nada je možda druga odluka Evropskog saveta u petak, ali se ta šansa svodi na teoriju - rekao je Mickoski.

Sa ovom vladom, kazao je, Makedonija ima samo poraze.

- Ova nesposobna vlada nije ispunila kriterijume, dobila je štetni i kapitulirajući sporazum o promeni imena. U spoljnom planu imamo državu, trgovinu sa nacijom i državnim interesima, a na domaćem planu ekonomski cunami - kazao je Mickoski.

Prema njegovim rečima, Zaev je pristao da obriše ime zemlje, promeni ustavno ime, fusnotu za makedonski jezik, tako da Makedonija ne dobije ništa.

- Gledamo ih sa veštačkim osmesima i snažnom euforijom, pozorište koje ne može da poraz pretvori u pobedu. Građani znaju da žive loše, nema zadovoljne osobe. Neuspeh u planu 3-6-9 neće moći da pokrije sporazum kapitulacije Zaeva koji mi nikada nećemo podržati. Umesto sejanja magle, neophodne su fundamentalne reforme - rekao je lider VMRO-DPMNE.

#EU

#Makedonija

#Opozicija

'