AKTUELNO

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo bi da počne sledeće godine, dogovoreno je u Turskoj gde boravi državna delegacija Srbije sa privrednicima, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je juče potpisala u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom "Tašjapi", a na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

- Dogovorili smo da sledeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje. Dakle, to je najkasnije za godinu dana - kaže Mihajlović.

Kako bi se ubrzao rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH Srbiju će sledeće nedelje posetiti delegacija turske građevinske kompanije "Tašjapi".

- Memorandum koji je potpisan sa jednom od najboljih turskih kompanija u oblasti infrastrukture je Memorandum koji ćemo već sledeće nedelje krenuti da realizujemo. To znači da imamo projekte za puteve kao što su Novi Pazar-Tutin, Sjenica - Novi Pazar i očekujemo njihovu delegaciju sledeće nedelje, pa ćemo zajedno videti kada praktično mogu da se počne sa rehabilitacijom tih puteva - navodi Mihajlović.

Dodatno, turska kompanija će, prema njenim rečima, zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja autoputa, odnosno, dve rute autoputa između Beograda i Sarajeva.

- Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine - kaže Mihajlović.

Ocenjuje da zahvaljujući dobrim, kaže, pre svega političkim odnosima koje su dva predsednika napravili, Vučić i Erdogan, Srbija imamo mogućnost da i dalje razvija ekonomske odnose sa Turskom.

Najavljuje da će danas biti potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske o međunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Turska je za sve svoje investitore, ocenjuje, napravila vrlo povoljno okruženje za poslovanje i kaže da Srbija može da nauči mnogo od Turske.

Smatra da je naša zemlja centralna država regiona koja je prema njenoj oceni "politički najstabilnija zemlja u regionu" i koja zahvaljujući političkim odnosima, ne samo sa Turskom nego i Kinom i Rusijom može da predvodi sve infrastrukturne projekte.

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, činjenica je da su tu postojali problemi oko toga koja će to ruta biti, kada govorimo o autoputu, ali Srbija je rekla 'mi smo spremni i za jednu i za drugu rutu'. Koja god ruta se bude dogovorila, za Srbiju je to sasvim dobro - kaže Mihajlović.

Naša zemlja, prema njenim rečima, nema problem da gradi autoput preko Požege i Kotromana niti preko Sremske Mitrovice ali je važno, kaže, da se napravi trojni memorandum Srbija-Turska-BiH i odredi ruta buduće saobraćajnice.

#Auto-put

#Beograd

#Sarajevo

#izgradnja

'