AKTUELNO

Lekari tvrde da su učinili sve da joj spase život, ali njen brat ipak sumnja.

Ulcinjanka Naida Alović (32) preminula je u Kliničkom centru u noći između utorka i srede, četiri sata nakon što je rodila zdravu devojčicu.

Komplikovani operativni zahvat posle porođaja zbog obilnog krvarenja nije uspeo, uprkos naporima lekara da joj spasu život.

Beba je dobro i još je pod tretmanom medicinskog osoblja Kliničkog centra.

- Porodica je upoznata o svim preduzetim merama tretmana sada pokojne porodilje, a koje su sprovedene u skladu sa medicinskom doktrinom i važećim protokolima - kratko su naveli iz Kliničkog centra.

Crnogorski mediji su pitali KCCG da li je smrt porodilje iz Ulcinja rezultat neadekvatnog medicinskog tretman i šta su preduzeli da je spasu.

Prema nezvaničnim saznanjima, pacijentkinja je, posle porođaja, dobila krvarenje, iako je porođaj prošao u redu. Porodica je, prema istim saznanjima, odbila obdukciju.

A samo sedam dana ranije ništa nije upućivalo na tragediju. Iako je Alović teško podnela prvi porođaj pre sedam godina, nova trudnoća odvijala se normalno.

Porodica može da odbije patološku obdukciju, ali se ne pita ako sud, odnosno policija i tužilaštvo, proceni da je neophodno proveriti razlog smrti. U ovom slučaju, toga nije bilo.

Naidin suprug Arjan kazao je da su lekari učinili sve što je u njihovoj moći.

- Operacija nije uspela, nismo uspeli svi. Sudbina je tako htela. Doktorima i sestrama dugujemo zahvalnost - kazao je Alović.

Naidin brat Rifat Đeljošaj, međutim, sumnja da su doktori preduzeli sve mere da bi njegovu sestru sačuvali od fatalnog ishoda.

- Naida je 2011. godine imala težak prvi porođaj i jedva je ostala živa, isto zbog krvarenja. Zar to nije dovoljno za alarm. Ona je tražila carski rez, ali niko nije obraćao pažnju na to - kazao je Đeljošaj.

Dodao je i da je do porođaja došlo više od mesec pre planiranog termina.

- I nakon svega što su znali iz istorije bolesti, doktori odlučuju da se moja sestra porodi normalnim putem. Samo pola sata nakon porođaja, vrše skupu operaciju koja košta više od 2.000 evra da bi zaustavili krvarenje. Pitam da li je to savestan odnos lekara - kazao je Đeljošaj.

#Porođaj

#Smrt

#Tragedija

'