AKTUELNO

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da, u svom novom mandatu, namerava da se pozabavi poboljšanjem odnosa sa Rusijom.

- Crnogorsko-ruske odnose određuje vekovna tradicija prijateljstva, zato smo dužni da ih takvima i danas održimo i osavremenimo. I ja ću se kao predsednik postarati da tako i bude - rekao je on za Ria Novosti.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko godina je, "nažalost" došlo do "bespotrebnog pogoršanja odnosa" između dve zemlje, zbog činjenice da je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti, "u čemu je rusko rukovodstvo dalo veliki doprinos", napravila strateški izbor u korist članstva u NATO i Evropskoj uniji.

On kaže da je Moskva od početka sa time bila upoznata.

- Očekujemo da naš izbor sopstvenog puta svi poštuju, a naročito oni koje smo tradicionalno smatramo prijateljima - dodao je Đukanović.

Prema njegovom mišljenju, zahladneli odnosi između Rusije i Crne Gore su pre svega posledica izmenjenog globalnog konteksta i povratka na pozicije "hladnog rata" između Rusije i Zapada.

- Što se tiče Crne Gore i mene lično, govoriti o normalizaciji odnosa predstavlja pokušaj da se zakuca na već otvorena vrata - dodao je Đukanović.

#Rusija

#Vladimir Đukanović

'