AKTUELNO

Bosna i Hercegovina je danas dobila upitnik Evropske komisije, koji treba da ispuni kako bi zatražila kandidatski status u EU.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je tim povodom rekao da je za taj entitet važnije od toga da bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH.

- Bez obzira na sve šta nam ovde poturaju i šta rade, upitnik Evropske komisije je sled onoga što je potrebno za članstvo u EU. Za nas je neprihvatljiva EU koja će podržavati ovakav sistem i način odlučivanja u BiH, a pre svega u Ustavnom sudu BiH i postojeću dekadenciju u institucijama BiH - rekao je Dodik.

On je ponovio da su Sud i Tužilaštvo BiH pod direktnom upravom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, koja je u poslednjih godinu dana posredstvom pritisaka, praćenja i uticaja na sudove i tužilaštva učinila dodatno dekadentnim sistem koji nema ustavni osnov.

- Prema tome, veoma jasno da se zna da OBA, posredstvom svog čelnog čoveka koji direktno odgovara lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, želi da sprovede i modelira politički sistem u celini. Ova agencija želi da delegitimiše Republiku Srpsku, koja jeste protiv Suda i Tužilaštva BiH, koje bi trebalo ukinuti i onda se dogovoriti kako bi trebalo da izgledaju - istakao je Dodik.

Komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas je u Sarajevu uručio Upitnik Evropske komisije predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću. Upitnik sadrži više od 3.200 pitanja.

#Evrointegracije

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'