AKTUELNO

Bosnu i Hercegovinu je prošle godine napustilo 35.000 ljudi, među njima je najviše mladih, veliki broj visokoobrazovanih i sveštenici i imami koji odlaze na zapad uprkos tome što će raditi neki drugi posao.

Trend odlaska je, osim među lekarima, profesorima, frizerima, zavarivačima i ostalim, zavladao i među sveštenicima i imamima koji napuštaju službu i odlaze na zapad gde se uglavnom bave nekim drugim poslom, prenosi klix.ba.

Na ovaj problem upozorili su iz Katoličke crkve tokom Biskupske konferencije koja je prošle sedmice održana u Mostaru.

Tada je istaknuto da Crkva iseljavanje doživljava i na svom planu i da je jedna biskupija prošle godine izgubila šest veroučitelja koji su, uprkos tome što su bili regularno zaposleni, napustili BiH i otišli na zapad. I to nije sve. Sedam drugih veroučitelja je najavilo odlazak.

Kardinal Vinko Puljić i biskup Ratko Perić su rekli da je iz Hercegovine u poslednjih pet godina otišlo 15.000 ljudi i da zapad sada traži i sveštenike.

- Mi smo prošle godine u Hercegovini ostali bez pet hiljada vernika, od Trebinja do Mostara - rekao je Kardinal Puljić i apelovao na medije da stvaraju pozitivniju klimu.

S istim problemom bori se i Islamska zajednica u BiH, jer i imami sve češće u potrazi za boljim životom napuštaju domovinu, a prepreka im nije ni činjenica da u inostranstvu neće raditi u struci.

#Bosna i Hercegovina

'