AKTUELNO

Specijalno policijsko odeljenje Crne Gore je podnelo krivičnu prijavu protiv četvorice pripadnika "škaljarskog klana", optužujući ih za ovaj zločin.

Prepiska na "Skaj" aplikaciji, koju su crnogorski istražitelji uspeli da otkriju, otkriva nove šokantne detalje o ubistvu srpskih državljana Filipa Marjanovića i Vukašina Gošovića. Navodni šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer je još pre četiri godine obavestio tadašnje policajce Petru Lazovića i Ljuba Milovića o mučenju i ubistvu dvojice "njihovih" momaka iz Beograda u kući Milana Brajovića zvanog Fitilj u Danilovgradu.

Dvostruko ubistvo srpskih državljana u naselju Jelenak 2019. godine je još uvek u žiži javnosti. Specijalno policijsko odeljenje Crne Gore je podnelo krivičnu prijavu protiv četvorice pripadnika "škaljarskog klana", optužujući ih za ovaj zločin. Prema tvrdnjama iz Specijalnog državnog tužilaštva, "škaljarci" su izvršili likvidaciju iz osvete za ubistvo Baranina Zijada Nurkovića u aprilu 2019. godine u Malagi. U prepisci na "Skaj" aplikaciji, Lazović traži pojašnjenje o ubistvu i mučenju "kod Fitilja kući", a dobija potvrdu od Zvicera, uz objašnjenje da "sutra Fitilj izlazi". Takođe, Zvicer sugerisao policajcima da na mesto zločina pošalju forenzičare, što dodatno baca svetlo na ozbiljnost situacije.

Izvor otkriva da spisak osumnjičenih za ovo ubistvo nije konačan i da istražitelji imaju operativne podatke o dodatnim učesnicima u zločinu. Međutim, za sada ne postoje dovoljni dokazi da se podnesu krivične prijave protiv tih pripadnika "škaljarskog klana". Takođe, saznajemo da se među njima nalazi i jedan Baranin koji je u bekstvu. Osumnjičeni Tuzović i Đukić Mandić trenutno su nedostupni crnogorskim istražnim organima, budući da se nalaze u pritvoru u Ukrajini zbog pokušaja ubistva Zvicera u Kijevu krajem maja 2020. godine.

Jedan od ključnih aktera u ovom slučaju, Edmond Mustafa, poznatiji kao Baranin, koji se pominje u prepisci, ubijen je u februaru ove godine. On je važio za pripadnika "škaljarskog klana", ali je nakon svađe sa drugarima odlučio da istražiteljima ispriča sve o zločinima koje su počinili, uključujući i likvidaciju dvojice srpskih državljana. Iako je Specijalno tužilaštvo imalo njegove tvrdnje o desetak počinjenih surovih likvidacija, ni do danas nije uspelo da potkrepi te tvrdnje dokazima, iako je od tada prošlo više od tri godine.

Autor: Jovana Nerić