AKTUELNO

U Hrvatskoj vlada nestašica limuna. Nema ga na tržnicama, ni u trgovinama. Male količine kojih i ima su pak mahom uvezene iz Turske, Španjolske i Argentine, a cijena im je poprilično visoka.

Prodavači s hrvatskih pijaca kažu da je donekle uobičajeno da u ovo doba godine nema dovoljno limuna jer se čeka berba. No kažu da nikad nije bilo ovako kao sada.


Jeli su uvozno voće i dobili glavobolju i stomačne probleme: "Sumnjam na teške metale, sve sam prijavio..."

Visoke temperature uticale na rod voća! Biće ga manje za čak 300.000 tona: Evo šta je najviše pogođeno

"Svaki sedmi - osmi mesec bude visoka cena, kriza, ali ove ga godine pogotovo jako malo ima. Skoro pa ga uopšte nema", rekao je jedan prodavač

U Hrvatskoj se obično jede limun iz Turske, ali on se još čeka jer berba nije počela. Ovaj koji trenutano kupujemo mahom dolazi iz Južne Amerike, a skup je i za prodavce, koji ga nabavljaju po ceni od 2,60 evra po kilogramu.

"Za koliko da ga prodamo, za tri evra? Ljudi nemaju novca", žali se jedan od prodavača.

Procenjuje se da će ova situacija potrajati mesec dana. Za 20 dana ponuda bi trebala biti bogatija jer se tada očekuje pošiljka iz Turske i Španije, pa bi shodno tome trebalo da padne i cena.

U Hrvatskoj nema puno proizvođača limuna. On opstaje samo na određenim mikrolokacijama, na primer, u dolini Neretve.

"I to je razlog zašto na našim tržnicama još uvijek nema hrvatskog limuna. Ovaj limun koji se sad prodaje je uvozni, očito su se dogodili neki poremećaji na svetskim tržištima. To je neka situacija na koju mi ne možemo uticati', rekao je proizvođač limuna Pavo Delija.

Domaći proizvođači pritom teško mogu parirati Turskoj i Španiji jer oni limune koje beru ove jeseni mogu prodavati celu godinu, dok Hrvatska uopšte nema skladišta za čuvanje limuna.

"A trgovački centri traže snabdevače koji će proizvod dostavljati cele godine, zaključuju onda ugovore koje mi kao mali proizvođači ne možemo ispoštovati jer nemamo gde čuvati limun', dodaje Delija.

Autor: Dubravka Bošković