AKTUELNO

Republika Srpska nesumnjivo je faktor svih političkih procesa u BiH i regionu, izjavio je večeras predsednik RS Milorad Dodik na obeležavanju Dana RS i godišnjice proglašenja prvog Ustava RS.

On je ocenio da po svim elementima RS ima obrise države - teritoriju, stanovništvo i efkasnu vlast.

- Danas je za Srbe Republika Srpska država i mi se toga nećemo odreći i šta više ćemo razvijati naš pristup tome - rekao je Dodik na obeležavanju Dana RS i godišnjice proglašenja prvog Ustava RS.

U Skupštini grada Beograda on je rekao da je BiH za Srbe u Republici Srpskoj mesto moranja, a ne mesto želje i dodao da "naše srce je ovde".

Živimo u teškim uslovima, BiH je neefikasna i nefunkcionalna, rekao je Dodik.

RS jedina funkcioniše na tom prostoru, donose se zakoni, vrši se efikasna vlast. Na drugom delu BiH nema toga, ocenio je Dodik.

Kako je naveo, kad god čuju da se pominje priča o Kosovu oni su zaineresovani, jer su Srbi.

- Neki će reći da se mešamo - ne, mi samo govorimo naše - rekao je Dodik.

Istakao je da su se ponovo čuli arogantni stavovi američke administracije o formiranju vojske Kosova.

- Zamoliću predsednika Vučića da ima u vidu da ne može da se odvoji pitanje RS i Kosova. Ne može za neke da važe pravila, a za druge ne - rekao je Dodik i objasnio da RS po Dejtonu ima prava da ima vojsku, ali su je nasiljem oteli, dok Kosovo takvog dokumenta nema, rekao je Dodik.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na dobrim odnosima između Srbije i RS i izrazio uverenje da će uskoro biti završen posao na Deklaraciji o očuvanju srpskog identiteta koja, kako je rekao, nije uperena ni protiv koga.

Svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, priređuje predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Pročitajte još: Brnabić okončala radnu posetu Banjaluci

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#region

'