AKTUELNO

U regionu, ali i na području Slovenije već nekoliko dana traje toplotni talas s temperaturama do 36 stepeni, a najteži dani tek slede.

Agencija Republike Slovenije za okolinu (ARSO) prognozira da će vrućine potrajati idućih nedelju dana, ali i da je moguće rušenje rekordne temperature mora.

RTV Slovenije javlja da se slovenačko more brzo zagrejava, i da je temperatura mora u Kopru trenutno visokih 29,2 stepeni Celzijusa. ARSO predviđa da bi rekord mogao pasti u idućih nedelju dana.

Dežurna hidrološkinja ARSO-a Maja Koprivšek rekla je da to ne bi bilo iznenađenje.

"Najviša temperatura mora koju smo izmerili ovih dana iznosi 29,2 stepeni Celzijusa. Očekujemo da će more nastaviti da se zagreva i idućih dana, ali nešto sporije nego zadnjih dana, kada se temperatura kretala između 26 i 29 stepeni. Porast temperature zavisi od toga kako će vetar uzburkati vodenu masu" , pojasnila je.

Rekordna temperatura mora na slovenačkoj obali izmerena je u julu 2010. godine, podsetila je hidrološkinja. Bilo je 31,1 stepen Celzijusa.

Blaž Šter , dežurni prognostičar u ARSO, upozorio je da nema preciznog odgovora na pitanje koliko će trajati ovaj toplotni talas.

U Sloveniji krajem nedelje očekuju da će vrućine popustiti i da će termometri pokazati stepen, dva manje, ali da pad temperature neće biti toliko izražen da bi se moglo govoriti o prestanku toplotnog talasa .

"I danas, kao i u petak i subotu biće prilično toplo, a u nedelju će vrućine malo popustiti. Početkom sledeće nedelje temperatura će ponovo rasti. Najtoplije će verovatno biti sredinom nedelje, u utorak i sredu. Pitanje je šta će biti posle toga, prognoze su još nejasne, ali moramo očekivati da će biti vruće još dugo" rekao je Šter.

ARSO podseća da je najduži toplotni talas u istoriji zvaničnih merenja u Sloveniji bio u Kopru, od 14. jula do 11. avgusta 2022. godine - čak 29 dana.

Autor: Jovana Nerić