AKTUELNO

Mnogi građani Srbije letuju u zemljama koje izlaze na Jadransko more, a u tom moru žive čak 54 vrste ajkula!

Do sada je zabeleženo 10 slučajeva napada ajkula na ljude. Prva tragedija u Jadranu dogodila se u blizini Trsta, kada je zbog posledica napada velike bele ajkule preminula žena.

Na Tiktok nalogu "top_5_zanimljivosti" objavljen je video-snimak posvećen napadima ajkula u Jadranskom moru.

- U Hrvatskoj je 1934. godine u mestu Kraljevica nastradala sedamnaestogodišnja devojka iz Ljubljane, zatim je 1955. godine u Opatiji stradala još jedna osoba na samo nekoliko metara od obale kada je velika bela ajkula ugrizla i odvela u dubine, a telo nikada nije pronađeno. Sledeći napad dogodio se 1960. godine kod grada Bakar kada je devetnaestogodišnji student iz Beograda nastradao, pet godina kasnije u Hrvatskoj je zabeležen još jedan napad, ovoga puta na češkog turistu koji je imao 33 godine dok je plivao uz ribarsku mrežu punu tune - navodi se u ovom snimku.

@top_5_zanimljivosti

Sve pomorske države u ,,Jadranu" su bezbedne po pitanju ajkula,bez brige i uživajte bez briga o ovome🌅🙂 Stisnite + za još Top 5 Zanimljivosti #foryou #fyp #topzanimljivosti5 #viral

♬ original sound - Top 5 Zanimljivosti

Podsećaju da se poslednji zabeleženi smrtonosni napad morskog psa u Hrvatskoj dogodio 1973. godine, žrtva je bio dvadesetjednogodišnjii Nemac.

- U skorije vreme desila su se samo dva napada na ovom području, 2008. godine kod ostrva Vis, žrtve su imale sreće i prošle su sa manjim povredama. Kada je u pitanju crnogorsko primorje situacija je nešto drugačija, ajkule uglavnom izbegavaju ovo područje - ističe se.

U poslednjih 30 godina nije zabeležen nijedan napad.

- U vodama oko Boke Kotorske često se mogu videti delfini, što navodno ukazuje da na tom mestu nema ajkula. Napad morskog psa na čoveka, koji se nažalost završio smrtnim ishodom dogodio se u Crnoj Gori samo jednom kod plaže Mogrin u Budvi 13. jula 1955. godine, ajkula je napala dvadesetjednogodišnjeg studenta elektrotehnike iz Čačka, izvori ovog događaja su nažalost samo priče lokalnih ribara i meštana, a prema kojima je velika bela ajkula duga šest i po metara usmrtila momka - navedeno je u ovom video-snimku.

Autor: Snežana Milovanov