AKTUELNO

"Srpska kuća" u Podgorici, krovna institucija srpske nauke, kulture, umetnosti i informisanja, uputila je večeras izvinjenje građanima i rukovodstvima Srbije i Republike Srpske zbog, kako ističe, izdajničke odluke Crne Gore da glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

"Duboko se izvinjavamo što senka izdaje, bez naše krivice, pada i na naše lice, ali i sa osećajem izuzetnog ponosa delimo zajedničku radost srpskog naroda što su, uprkos neviđenim pritiscima i ucenama, Srbija i Republika Srpska, danas u UN ostvarile veličanstvenu moralnu pobedu", saopšteno je iz "Srpske kuće".

Iz "Srpske kuće" ističu da su ponosni i na jedinstvo kojim je danas srpski narod, uprkos spoljnim moćnicima i unutrašnjim plaćenicima, pokazao da nema te sile, pretnji i ucena koje ga mogu baciti na kolena, prenosi Srna.

"Ishod glasanja, nedvosmisleno je dokazo da kao narod nismo sami i da širom sveta imamo brojne i moćne prijatelje, a da je naum istorijskih neprijatelja srpskog naroda i njegovih zajednica još jednom doživeo poraz", navodi se u saopštenju.

Iz "Srpske kuće" dodaju da će usvojena rezolucija na duži rok dodatno usložiti odnose u regionu, ali da će biti spremni da svim sredstvima brane čast i slobodu srpskog naroda, ma gde bio.

"U ime onih iz Crne Gore `koji ne ljube lance`, izražavamo veliku zahvalnost za višemesečne ogromne napore koje ste, pojedinačno i kolektivno, uložili da se očekivanja predlagača, pomagača i podržavaoca ne ostvare u meri koju su očekivali", navode iz "Srpske kuće".

U saopštenju se ocenjuje da će veličanstvna slika trobojke, koju je usred sale Generalne skupštine UN razvio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "ostati zauvek među ovovekovnim ikonama celokupnog srpskog naroda".

Za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN danas su glasale 84 države, protiv je bilo 19 zemalja, a 68 njih je bilo uzdržano.