AKTUELNO

Posle dva odlaganja danas će se glasati o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastavlja borbu za istinu.

Republika Srpska juče je u Skupšini usvojila dokument u vidu protesta protiv kršenja okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opšteg međunarodnog prava, za dokument je glasalo svih 65 prisutnih poslanika.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je za TV Pink da Republika Srpska nikada nije bila u boljoj situaciji što se tiče argumenata i moralnog aspekta rezolucije koju osporavamo, a nikada u goroj što se tiče surove međunarodne sile koju suštinski pravo ne interesuje.

On je rekao da njih interesuju samo geopolitička ravnjanja na Balkanu i gašenje zadnje oaze samostalnih naroda koji vode nezavisnu politiku koji su i vojno neutralni i politički nezavisni.

- Postoje tri vrlo bitna faktora zbog čega je ova rezolucija ništavna ali silom pogurana. Prvi je naučni, jer je nauka ipak iznad politike, najveći svetski autoriteti koji se bave poslovima oko holokausta i masovnim zločinima su rekli da ne postoji naučno utemeljenje u ovakvoj rezoluciji poimanja genocida - kaže Stevandić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da sa moralne tačke gledišta ovo će urušiti mir na Balkanu jer nije rezolucija o pomirenju koja bi bila najprihvatljivija svima nego osuđujuća rezolucija koja sa moralne strane otvara nove sukobe, a ne stišava stare.

- Treće kada je međunarodno pravo u pitanju, naš ustav u Bosni i Hercegovini nije isti kao ustav Srbije, Crne gore ili Hrvatske on je međunarodni ugovoreni akt. Njega su garantovali oni koji potpisnici i svedoci među kojima su Srbija, Hrvatska, SAD, Francuska i Nemačka - kaže Stevandić.

On navodi da u njemu piše da se odluke ne mogu donostiti bez saglasnosti entiteta i naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ova odluka je upućena privatnim kanalom Zlatka Lagumdžije bez dokumentata koji imaju pečat Bosne i Hercegovine dakle odluka Predsedništva, Veća naroda, Saveta ministra, znači niko nije o tome odlučio. A taj međunarodni akt sad znači da nije prekršen ustav Bosne i Hercegovine nego i međunarodno pravo i svi oni koji su sponzori i koji žele da glasaju takođe krše to međunarodno pravo jer su potpisom na Dejtonskom sporazumu garantovali da se neće donsoiti odluka bez saglasnosti entiteta - objašnjava Stevandić.

Kaže da je to toliko jasna argumentacija koju smo juče poslali u UN, upoznali predsednika Vučića takođe i ove velike zemlje koje su potppisnici Dejtonskog sporazuma i svedoci i svi su to oni juče dobili.

- Osećamo se jako superiornim, ali video sam juče i na licu predsednika Vučića koliko ima na licu te patnje i tuge zbog toga što argumenti u ovom današnjem vremenu da kažemo ne vrede - nagrašava Sevandić.