AKTUELNO

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je bilo otvorenih pokušaja da se osujeti poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i da joj je žao zbog toga.

- Žao mi je što su neki želeli da osujete posetu predsednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osetila i zlonamernost. Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićeva poseta spreči i da ne dođe do bilo kakvih pomaka. U svoj toj kakofoniji izgubili su se oni pozitivni učinci i rezultati posete - rekla je ona u intervjuu hrvatskom "Globusu".

Hrvatska predsednica kaže da u srpskom predsedniku Vučiću ima dobrog sagovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji.

- Posetu predsednika Vučića dugo smo pripremali, upravo u nameri da postignemo iskorak. Odlagali smo je, čekali bolju atmosferu, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to da presečem. Svesno sam preuzela politički rizik, ali savest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države - rekla je Grabar-Kitarović.

Ona, međutim, priznaje da je bila iznenađena kad je, samo nekoliko dana uoči Vučićeve posete, premijer Plenković pokrenuo pitanje ratnih reparacija, prenosi "Jutarnji list".

- To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na sto preko noći te moram reći da me iznenadio način njegovog podizanja u ovom trenutku. Ova poseta pripremana je mesecima, pa ako hoćete i godinama, u koordinaciji s MVEP-om i Vladom. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto - istakla je ona

. Predsednica Hrvatske smatra da su odnosi između nje i Vlade ipak u celini dobri te da su tvrdnje o dve različite spoljne politike običan mit.

#Kolinda Grabar Kitarović

'