AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi ove godine mogao da bude otvoren ruski konzulat u Banjaluci!

Dodik je napomenuo da su sve odluke neophodne za otvaranje konzulata donete sa obe strane, te da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da što pre bude otvoren.

"Ovo neće biti samo predstavništvo, već konzulat u Banjaluci. To će nam mnogo pomoći, a mi pripremamo prostoriju u kojoj može da radi odgovarajući tim", rekao je Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine, Dodik je potvrdno odgovorio, navodeći kako smatra da je to realno.

O uspostavljanju direktnih letova između Republike Srpske i Rusije, Dodik je naveo da Republika Srpska nema svoju avio-kompaniju.

"Naravno, mi imamo svoj aerodrom, ali za sprovođenje ovakvog pitanja neophodna je saglasnost mnogih zainteresovanih. Ovo je dobra ideja koju ćemo pokušati da realizujemo u budućnosti", rekao je Dodik.

On je istakao da bi, što se njega tiče, odgovor bio "sutra" ili čak "juče", ali je dodao da to u velikoj meri zavisi od avio-prevoznika.

"Što se tiče Republike Srpske, mi ćemo izdati sve potrebne dozvole i maksimalno podržati ovu inicijativu", naveo je Dodik.

On je ponovio da u aprilu planira da učestvuje na bezbjednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, gde će se ove godine održati i Sankt Peterburški međunarodni ekonomski forum, čiji gost planira da bude.

"Osim toga, ako je moguće, rado bih prisustvovao inauguraciji predsednika Putina", rekao je Dodik.