AKTUELNO

Mesec dana pritvora dobili su Andrea Kajganić i Dražen Lazarević. Na teret im se stavlja teško ubistvo. Njih dvoje su osumnjičeni da su na podmukao i svirep način ubili Andreinog supruga Sašu Kulišića. U pritvoru je i četrnaestogodišnja kćerka Kulišića i Kajganićeve za koju se, takođe, sumnja da je bila dio mučkog plana koji je skovala njena majka, piše ATV.

U rešenju za pritvor Okružnog suda u Doboju navedeno i kako su to uradili. Kobnog dana u prepodnevnim časovima maloletna kćerka plan je počela da sprovodi u delo. Sipala je ocu u vodu tablete "Treana", koje se inače koriste za šizofreniju. Tom vodom mu je napravila limunadu. Sa namerom da ga uspava i omami. To nije bio prvi put. Tablete joj je nabavila sestra osumnjičene Andree Kajganić, Sašine supruge. Nakon što je Saša zaspao kćerka je obavestila o tome majku i njenog jedva punoletnog ljubavnika i ostavila im otključana vrata. Ubrzo su stigli, a njoj rekli da ide u dnevnu sobu i da se zatvori.

Foto: Facebook.com/S.K.

Nastavili su da sprovode svoj monstruozni plan.

Oblepili su mu glavu selotejp trakom, noge i ruke vezali kanapom i trakom. Tu su već počeli da se iživljavaju nad Kulišićem. Zadali su mu par udaraca od kojih je počeo da krvari.

Izneli su ga iz kuće i odvezli u šumu. Za sada još nepoznatim predmetom zadali su mu četiri ubodne rane u predelu stomaka. Ostavili su ga u šumi da iskrvari na smrt. Smrtonosne udarce nanela je supruga. Bez obzira na to što su mislili da su sve isplanirali do detalja, dobojska policija ih je ekspresno raskrinkala.

- Osoba L. D. je zadala šakom udarac oštećenom, onda su ga vezali selotejp trakom i konopcem, te ubacili u prtljažnik iznajmljenog auta, nakon toga je L. D. išao prvi vozilom, a iza njega K. A. Otišli su na Preslicu i izvadili ga iz vozila. K. A. zadaje tri uboda nožem K. S. u predelu rebarnog luka i abdomena. Policijski službenici izašli su na lice mesta, zatekli telo koje je bilo vezano, i ruke i noge, ruke su bile vezane na leđima špagom i selotejp trakom, oblepljeni su mu bili i glava i oči - rekao je Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj.

Jasno je da je zločin bio danima unapred osmišljen. Kajganićeva i Lazarević su iznajmili auto i stan na dan u Banjaluci. Tu su ostavili njen automobil, a u Doboj se vratili iznajmljenim. Po dolasku u Doboj, rentirali su drugo vozilo. Nakon što su svoj monstruozni plan sproveli u delo, vratili su se u Banjaluku.

- Vozilo koje je koristila K. A. je još 27. januara 2024. godine odvezeno na teritoriju grada Banjaluka da bi dan pre ubistva zajedno otišli u Banjaluku i u jednoj rent-a-kar agenciji iznajmili jedno putničko vozilo koje su dovezli u Doboj, i istog dana u Doboju od jedne rent-a-kar agencije još jedno auto iznajmili s tim da je njeno vozilo ostalo u Banjaluci. Takođe, dan pre su na području grada Banjaluka iznajmili stan na dan da bi oko jedan čas noći došli u porodičnu kuću u Doboju gde su zatekli oštećenog u krevetu - dodao je Radinković.

Foto: Tanjug/Video

Nakon krvavog pira Andrea je ostala u Banjaluci, njen devetnaestogodišnji ljubavnik se vratio u Doboj. Tu je i uhapšen oko 19 časova. Ona je uhapšena samo čas kasnije u iznajmljenom stanu u Banjaluci. Da je hapšenje tokom dana nije brinulo, ukazuju i informacije da je nekoliko časova pre u obližnjem kafiću sedala i pila kafu.

- Utvrđeno je da se supruga pokojnog K. S. nalazi na području Banjaluke gde je uz pomoć kriminalističke policije i pripadnika PU Banjaluka uhapšena, a nakon toga je provedena u PU Doboj - kazao je Radinković.

Policija je brzo sve otkrila jer su imali informaciju da su osumnjičeni viđeni zajedno u prisnom odnosu, ali i da je Lazarević primećen u iznajmljenom vozilu. Da nešto nije u redu policiju je obavestila kuma osumnjičene. U kući Kulišića zatekla je samu decu i krvave tragove. Na prvu se mislilo da je reč o porodičnom nasilju. Ali ubrzo je dobojskoj policiji stigla dojava da je pronađeno telo. A onda se saznalo da je reč o Kulišiću.

- Oko 11 i 50 PS Doboj 1 obaveštena je od strane jedne ženske osobe koja je, ispostavilo se posle kuma od osumnjičene za teško ubistvo K. A., da se iz porodične kuće u ulici Miloša Obilića udaljila njena kuma i kum i da su vidljivi tragovi krvi na krevetu u kući, i da su maloletna deca ostala u kući, dve kćerke. Policijski službenici su izašli na lice mesta i odmah preduzeli mere i radnje na pronalasku te dve osobe, a prema prvim informacija i zatečenom stanju su izvršili uviđaj misleći u prvom momentu da se radi o Krivičnom delu nasilje u porodici.

- Negde oko 13.50 smo dobili dojavu da je u šumi pronađeno telo NN muške osobe. Izvršen je uviđaj, a na osnovu informacija, došlo se do saznanja da se radi o osobi K. S. rođen 1978. godine za koje je prijavljen nestanak u 11 i 50 - istakao je Radinković.

U dobojskom izletištu Preslica, gde je pronađeno telo, bila je i ekipa ATV.

Maja Ana Kragić je jedini novinar koji je snimio i samo hapšenje žene u Banjaluci za koju će se naknadno ispostaviti da je prvoosumnjičena. Kaže, sve se desilo slučajno. U kafić u kome je sedala došla je policija, prišli su za njen sto jer su bile jedine žene u lokalu, i pitali za "volvo" koji je ispred parkiran. Po broju policijskih službenika bilo joj je jasno da se radi o krupnom krivičnom delu. Instiktivno je uzela telefon i počela da snima. Snimila je momenat kada su osumnjičenu Andreu Kajganić priveli.

- Prvo je došla jedna patrola, koja je stala pored auta za koje će se kasnije ispostaviti da je od osumnjičene, sivi "volvo", nakon toga, došlo je baš dosta policije i to je nemoguće da se radi o nekom sitnom prekršaju, to nam je odmah privuklo pažnju, čak su prišli i nama, jer smo bile jedine devojke tu. Oni su rekli da vozilo pripada ženi, da je registrovan na žensko ime i pitali da li je možda od jedne od nas, mi smo rekli da nije. Nakon 20-ak minuta, policija je skroz blokirala vozilo sa svih strana. Policajci su zatim izveli Andreu Kajganić iz zgrade iznad lokala, a ona je bila mirna i staložena, kao da je znala šta je čeka. Konobar je ispričao da je ona sedala na tom mestu gde smo mi bile. Bila je smirena, normalno izgledala, sama je sedala, to je bilo malo čudno - priča Maja Ana Kragić, novinar informativne redakcije ATV.

Foto: Tanjug/Video

Maja Ana iako nije znala o čemu se tačno radi, snimila je komešanje koje je nastalo. Ne znajući da će taj snimak obići sve regionalne medije.

- Prvo sam krenula da snimam sa upaljenim blicom, svi su rekli ugasi, uspela sam snimiti privođenje - dodaje Maja Ana.

Kragićeva je razgovarala i sa prijateljima od Kulišića, građanima, policijom, o svemu što se desilo. Šokirani su svirepošću zločina. Šokirani onim što su zatekli na mestu zločina. Na mesto zločina stigla je prva ekipa ATV.

- Tu su i dalje bili tragovi krvi, bilo je pasa, kasnije u nezvaničnom razgovoru policajci su nam rekli da su se šokirali kada su zatekli taj prizor, a to je da su psi lizali krv oko ubijenog - priča novinar ATV Maja Ana Kragić.

Ništa manje stravične nisu bile ni informacije koje su se naknadno pojavljivale.

Najviše ona da je u sve upletena i maloletna kćerka žrtve.

ATV je imala informacije da je devojčica nakon što ju je preuzeo Centar za socijalni rad smeštena u Sigurnu kuću, što je u startu budilo sumnju.

Iako se devojčica pre hapšenja o svemu oglašavala na društvenim mrežama.

- Oglasila se taj dan, sa emotivnom objavom "počivaj u miru tata", a na kraju će se ispostaviti da je ona umešana u njegovo ubistvo - kaže Maja Ana Kragić.

Da je tako nešto uopšte moguće, komšije i prijatelji ubijenog Dobojlije jedva da mogu da komentarišu. U šoku su zbog svega. Porodicu Kulišić smatrali su dobrom i skladnom porodicom.

- Ovo je baš šok za komšiluk, nismo očekivali tako, komšije, kao komšije, stvarno nikada nije bilo problema sa njima. Baš su uvek tako dobri, leti roštiljaju, čuju se, veseli i deca i sve, niko o njima ništa nije loše čuo. Svaki dan je sa decom prolazila kraj zgrade, stane, ispričamo se, njega manje znam, a nju sam svakodnevno viđala, to je iznenađenje. Iznenadilo me, ne mogu da verujem da se to desilo, kao komšija dobar je bio, i ona i on, nismo imali nikakvih problema, šta se desilo između njih, to samo lud čovek može uraditi i drogiran, normalan to niko uradio ne bi - pričaju komšije.

Foto: Tanjug/Video

Nečuven zločin potresao je ne samo Doboj nego i celi region.

Iz policije kažu da se radi o direktnom umišljaju. Sve je izvedeno na monstruozan i svirep način. Stručnjaci analiziraju sve što se desilo. Psiholozi su stava da je reč o psihopatskom i sociopatskom ponašanju osumnjičenih. Motive i strukturu ličnosti kažu biće neophodno veštačiti. Takve osobe vođene su egoizmom, nemaju empatiju, vode ih nagoni. Sve je to teško videti na prvu smatraju veštaci.

Istovremeno stručnjaci iz domena bezbednosti poručuju da je od presudnog značaja sama istraga dobojske policije, koja je dobro iskoordinisana i rađena sa velikom profesionalnošću.