AKTUELNO

Hitan medicinski prevoz iz splitskog zatvora uz asistenciju policije organizovan je juče za Duška Tanaskovića iz Kragujevca, koji se nalazi iza rešetaka u Hrvatskoj zbog ubistva crnogorskog mafijaša Gorana Vlaovića na Zrću u leto 2022. godine.

Tanasković je uz jaku policijsku pratnju doveden u KBC zbog sumnje da je progutao žilet, ali je odbio medicinsku pomoć i brzo je vraćen u splitski zatvor. Ovo mu nije prvi incident ovog tipa, ali je nešto slično uradio u zadarskom zatvoru.

U splitski zatvor prebačen je nakon što je otkriveno da mu je ćelija zvučno izolovana.

"Odveden je u eksternu zdravstvenu ustanovu"

Na osnovu snimljenog materijala, tužilaštvo namerava da optužbu prekvalifikuje u teško ubistvo, jer Tanasković u razgovoru u ćeliji napominje da je ubistvo trebalo da bude plaćeno, ali se na ove posebne dokazne radnje žalio branilac Vinko Gulišija, pa je sada čeka se odluka Višeg krivičnog suda da li je pravni dokaz.

- Istražni zatvorenik je iz zatvora u Splitu odveden u eksternu zdravstvenu ustanovu zbog sumnje na moguće gutanje oštrice - saopšteno je iz Ministarstva pravde i uprave.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN, Informer.rs

Istovremeno, ističemo da je samopovređivanje od strane osoba lišenih slobode u zatvorskom sistemu Republike Hrvatske jedan od faktora rizika koji se sistemski prati i izveštava zainteresovana javnost.

Nadalje, u zatvoru u Splitu, kao i u drugim kazneno-popravnim ustanovama, lica lišena slobode smeštena su u skladu sa relevantnim odredbama Zakona o izvršenju kazne zatvora i Pravilnika o kućnom redu u zatvorima za istražni zatvor, a ni u ovom slučaju ne beležimo nikakvo odstupanje.

Takođe, nakon lečenja i zbrinjavanja lica lišenih slobode u tzv. spoljnoj ustanovi, lice lišeno slobode se leči isključivo po preporukama i uputstvima lekara, što je i ovde slučaj - navodi se u saopštenju - navodi se u saopštenju.

Autor: