AKTUELNO

Republika Srpska danas slavi 32. rođendan, a tim povodom održava se svečani defile u centru Banjaluke.

17.55. Defile završen

Himnu Republike Srpske „Moja Republika“ i himnu Republike Srbije „Bože pravde“ izveo je Policijski orkestar. Nakon toga Danica Crnogorčević je otpevala poznatu numeru „Pukni zoro“ čime je svečani defile završen.

Foto: Tanjug

17.45 „Vihori i Despoti“

Policijski službenici Specijalne antiterorističke jedinice, i motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prodefilovali su Banjalukom, kao i specijalna vozila „Vihor“ i „Despot“. Taktička vozila Vihor se koriste kao komandno, izviđačko, vozilo za hitne intervencije i vozilo za prevoz manjih jedinica. Vihor je naoružan savremnim naoružanjem, sa mogućim dejstvom sa krova uz upravljanje iz vozila, kao i iz tovarnog prostora vozila, a opremljen je i balističkom zaštitom. Koriste ga pripadnici SAJ-a.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

17.50. Sportisti ponos Srpske

Uspešni sportisti Srpske prodefilovali su centralnom ulicom u Banjaluci, među njima su predstavncici Fudbalskog saveza Republike Srpske, Košarkaškog i Rukometnog saveza, džudisti, karatisti…

17. 30 Noćni vukovi Republike Srpske

U defileu su i Noćni vukovi RS

Foto: Tanjug

17.20 Defile predstavnika lovačkih udruženja i vatrogasnih službi

Predstavnici lovačkih udruženja, Pošta Srpske, vatrogasnih i spasilačkih službi i organizacija Crvenog krsta ponosno su nosili zastave RS u defileu.

17.10. Studenti u defileu

Prvi u defileu su studenti univerziteta u RS.

U defileu su i gradisti RS, predstavnici Zaštitnog motorizovanog puka.

Foto: Tanjug

U defileu su i predstavnici boračkih organizacija i RVI, organizacije logoraša i starješina Republike Srpske.

17.00 Svečani defile je počeo

Komandant Zastavnog voda, počasne jedinice MUP-a RS predao je raport predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, čime je svečani defile zvanično počeo.

Foto: Tanjug

Na defileu su prisutni zvaničnici Srpske i Srbije.

Foto: Tanjug

16.50 Centar Banjaluke „krcat“

Veliki broj Banjalučana, i stanovnika drugih gradova i opština u Srpskoj, okupio se u centru grada kako bi prisustvovali svečanom defileu.

Među njima ima i državljana Srbije.

Foto: Tanjug

16.37 Danica Crnogorčević se „zagrijava“

U 19 časova planiran je koncert, na kome će između ostalih nastupiti Danica Crnogorčević i Baja Mali Knindža. Danica je na probi zapjevala poznati hit „Pukni zoro“.

Foto: Tanjug

16.30 Sve spremno za početak defilea

Centralna ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića zatvorena je za saobraćaj, a već pristižu građani koji će pratiti defile.

Brojne medijske ekipe su na terenu.

Prema informacijama iz MUP-a, oko 1.300 policajaca obezbjeđuje defile.

Na Trgu Krajine u Banjaluci u svečanom defileu učestvovaće više od 3.400 pripadnika MUP RS te javnog i civilnog sektora Srpske. Učesnici defile biće podijeljeni u ešalone, njih 22, među njima će biti 55 policijskih.

U defileu će biti 900 pripadnika MUP-a, a prvi put su zajedno sa starijim kolegama učestvovali i kadeti Srednje škole unutrašnjih poslova. Posebne vizuelne efekte svečanopm defileu daće više od 200 dronova.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je na taj dan 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Autor: