AKTUELNO

U Hrvatskoj je na snazi crveni meteoalarm zbog orkanskih udara bure za riječku regiju, Kvarner i Velebitski kanal, a mnogi putevi su zatvoreni u potpunosti ili za određene kategorije vozila.

Mogući su udari bure i do 200 kilometara na sat, prenosi Index.hr.

Za ostatak zemlje na snazi su žuto i narandžasto upozorenje, takođe zbog olujnog vetra, dok je u Slavoniji, na zagrebačkom i karlovačkom području i na planinama na snazi žuti alarm zbog mogućeg snega.

Zbog olujnog vetra za saobraćaj je u potpunosti zatvoren put A1 između Svetog Roka i Posedarja, dok je na više puteva na snazi zabrana kretanja za autobuse na sprat, motocikle i vozila sa prikolicom.

Autoput A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnica i Kikovica, državni put DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most otvoreni su samo za putnička vozila.

Na autoputu A7 Rijeka Istok-Šmrika zabranjen je saobraćaj za autobuse na sprat, motocikle i vozila sa prikolicom.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, državnom putu DC99 između raskrsnice i Križišća i lokalnog puta Kraljevica-Križišće raskrsnica, zabranjen je saobraćaj za autobuse na sprat, vozila sa kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolski i Senj dodatno je zabrana za 1. i 2. grupu vozila.

Zbog zimskih uslova saobraćaj je zabranjen za kamione sa prikolicom i tegljače sa poluprikolicom, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na većem broju puteva u Lici.

U većem delu zemlje kolovozi su mokri i klizavi.

U unutrašnjosti mestimično pada sneg. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno na mostovima i nadvožnjacima. U primorju duva jaka i olujna bura. Vozači se upozoravaju da brzinu i način vožnje prilagode uslovima na putu i ​​da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova u prekidu su i trajektne linije.

Na većini graničnih prelaza nema izveštaja o dugim čekanjima.

I pored zabrane, deo vozača zbog jakog vetra i dalje voze na deonici Kikovica i Delnica.