AKTUELNO

Veštak neuropsihijatar Mirko Nikolić izjavio je u banjalučkom Okružnom sudu da se optuženi za ubistvo Vinko Matić (56) lečio i zbog toga jer su mu se priviđale veštice.

- Govorio je da su mu noću sedale veštice na noge i da su bile teške ko olovo. Navodno je otkrio da je veštica njegova komšinica, pa mu ona više nije dolazila, ali je dolazio njen suprug – rekao je veštak Mirko Nikolić u nastavku suđenja optuženom, piše Glas Srpske.

Dodao je da je Matić koga terete za ubistvo rođaka Radomira Matića (77) sekirom, dobro kontrolisao udarce i nastojao da žrtvu ne udara po vitalnim delovima tela.

– Optuženi je u vreme počinjenja krivičnog dela bio u stanju smanjene sposobnosti da shvati značaj dela i upravlja postupcima, ali ne i bitno. Radi se o osobi koja je ranije imala psihičkih problema i psihopatskoj strukturi ličnosti. On se teško uklapa u društvo. Sukob je dobro kontrolisao i mislim da nije imao cilj da ubije žrtvu, već da ga onesposobi da mu ne pravi probleme – rekao je veštak Nikolić, prenosi Srpskainfo.

Bilo mu je žao

Psiholog Tatjana Dragišić pojasnila je da je optuženi emocionalno nestabilna ličnost s manjkom samopouzdanja i depresivnim crtama. Izjavila je da je tokom ispitivanja optuženi govorio da mu je žao za sve što se desilo.

Optužnica tereti Vinka Matića da je rođaka Radomira usmrtio 19. aprila ove godine u zaseoku Jelići u Donjim Golešima u šumi Osoje koja je u vlasništvu njegove porodice. Kako je navedeno, Vinko je nakon kraće svađe Radomira napao i udario štapom koji je oteo od njega, a zatim ga udario i sekirom koju je nosio da ogradi parcelu. U optužnici stoji da je Vinko Radomira prvo štapom udario u predelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, a potom ga je “ušicom” kao i oštricom sekire udario u predelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica.

Veštak specijalista sudske medicine Željko Karan obdukcijom je utvrdio da je Radomir umro usljed stanja šoka zbog višestrukih povreda.

– Imao je nagnječenje pluća, rascep bubrega, prelom rebara od osmog do desetog, kao i povrede čašica oba koljena koje su bile polomljene. Na smrtni ishod uticala je i starost žrtve i njegovo zdravstveno stanje. Takve povrede moguće je preživeti i osoba mlađe životne dobi bi to verovatno preživela. Sekira je podobno sredstvo da se nanesu povrede kakve je zadobio oštećeni – rekao je Karan.

Međa

Prema ranijim nezvaničnim informacijama, Vinko je Radomira napao zbog međe, a sukob je navodno počeo kada su ovce ušle u njegovu livadu.

Optuženi se nakon zločina sam prijavio policiji da je štapom istukao rođaka, ali po dolasku patrole na lice mesta starac je već bio mrtav i videlo se da je udaran sekirom. Prema pričama meštana Goleša, Vinko se u selo vratio na ognjište i često je dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon i alkoholu. Oni su ispričali da je ubijeni Radomir bio njegov rođak sa očeve strane i da su njih dvojica i ranije imali sukobe oko imovine.

Autor: