AKTUELNO

Reč je o Adnanu Ć., koji je, kako se navodi, bio pripadnik terorističke organizacije ISIL. On se iz Sirije prebacio u Tursku, zatim iz Turske u Sarajevo gde je uhapšen na aerodromu.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su zajedno sa policijskom službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo slobode lišili jedno lice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična dela "Organizovanje terorističke grupe", "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama" u vezi sa krivičnim delom "Terorizam" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Kako "Avaz" saznaje reč je o Adnanu Ć., koji je, kako se navodi, bio pripadnik terorističke organizacije ISIL. On se iz Sirije prebacio u Tursku, zatim iz Turske u Sarajevo gde je uhapšen na aerodromu.

Avaz piše da je Adnan Ć. otišao u džihad u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili J. J. i M. A.. Adnan Ć. se šerijatski venčao sa Adnom B.

Uhapšeni je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.

Kako je saopšteno iz SIPA-e, lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonom predviđenom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti su provedene u saradnji sa Obavještajno bezbjedonosnom agencijom Bosne i Hercegovine.