AKTUELNO

U Hrvatskoj su četiri osobe hospitalizovane zbog trovanja gaziranim pićem, a raste broj sumnjivih slučajeva.

Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci. Mlađi muškarac primljen je sinoć u Kliničko-bolnički centar Zagreb, a sumnja se da je došlo do trovanja nakon što je u kafiću pio kiselu vodu "romerkel".

Nezvanično, gotovi su rezultati istrage HZJZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti, javio je HRT.

Policija je obavila uviđaje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gde je mladić, navodno, otrovan alkoholom. Indeks saznaje da danas ima ukupno šest novih sumnjivih slučajeva, ali niko nije hospitalizovan.

Policija vrši uviđaj i uzima uzorke spornog pića za dalju analizu i istragu, prenose hrvatski mediji. Hrvatski zavod za javno zdravstvo primio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila sanitarna inspekcija nakon uviđaja u riječkom kafiću, gde je nedavno pozlilo jednoj osobi, a rezultati analize biće dostavljeni Državnom inspektoratu.

Reč je o devetnaestogodišnjem mladiću, koji je završio u riječkom bolnici sa teškim povredama jednjaka i želuca nakon što je u jednom ugostiteljskom objektu popio bezalkoholno piće.

Iako se to dogodilo u subotu, 4. novembra, niko od nadležnih nije reagovao do juče, a putem društvenih mreža masovno su se širile poruke o navodnim trovanjima.

U porukama se tvrdilo da je nakon ispiranja cevi hemikalijama u punionici "koka-kole" u flašicama završila kiselina opasna po život.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš u KBC-u Zagreb obišao je jutros pacijenta koji je hospitalizovan zbog trovanja gaziranim pićem, a nakon toga je izjavio da je danas "nešto više pacijenata" otrovanih gaziranim pićem, ne precizirajući o kom broju je reč.

- Još ih je nekoliko, svi su lakše povređeni, kod mnogih je upitno radi li se o hemijskoj povredi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom - rekao je Beroš za zagrebačku N1 tv..

- Moramo biti oprezni, ali ne treba sejati paniku - rekao je Beroš i preporučio da je najbolje ne konzumirati gazirana pića, već piti samo vodu.


Ministar Beroš rekao je da su novi sumnjivi slučajevi zabeleženi u Varaždinu i Zagrebu. Zašto se čekalo s upozorenjem?

- Čekali su se nalazi. Izašli smo s informacijama kad smo utvrdili da postoji opasnost - rekao je Beroš. - Informacije iz poruka su lažne vesti. Utvrdićemo ko je pustio te krivotvorene izjave u javnost - rekao je Beroš.

Ante Jukić, dekan hemijskog inženjerstva i tehnologije Univerziteta u Zagrebu je izjavio da je zbog trovanja gaziranim pićem hitno potrebno sprovesti temeljnu analizu situacije.

Na pitanje bi li iz prodaje trebalo povući određene proizvode Koka-kola Hrvatska, Jukić je rekao da je to teško, ali da se i to mora razmotriti kao mogućnost vodeći pritom računa o mogućoj ekonomskoj šteti.

- S obzirom na to da firma proizvođač stoji na raspolaganju, treba dogovoriti mere koje su u saglasnosti sa zakonom - rekao je Jukić.

Incident sa zatrovanim pićem obelodanjen je juče, zahvaljujući objavama na društvenim mrežama, ali je, prema pisanju hrvatskih medija, najmanje dva takva slučaja bilo i pre dva meseca, a radilo se o jednom bračnom paru kada je suprug hospitalizovan nakon jednog gutljaja gaziranog pića u jednom riječkom restoranu, kao i jednom dečaku iz Krapine.

Da je i četvrti pacijent hospitalizovan zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem, potvrdio je ranije predstavnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb Rajko Ostojić, koji smatra i da bi u ceo slučaj trebalo uključiti forenzičare iz centra "Ivan Vučetić".

Oglasila se Koka Kola

Koka-Kola Hrvatska ranije tokom jučerašnjeg dana se oglasila povodom informacija o trovanju i potvrdili su da je slučaj čoveka koji je hospitalizovan sa hemijskim povredama jednjaka povezan sa bočicom mineralne vode "romerkel".

"Svesni smo izololovanog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom "romerkel emoušen bluberi pomgrenejd 330 ml". Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim nadležnim telima", navodi se u saopštenju Koka-Kola Hrvatske.

Autor: