AKTUELNO

Veliki požar koji je u Osijeku buknuo nešto posle ponoći u pogonu firme "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest, gde gori deset hektara plastike uskladištena na otvorenom prostoru, uočen je sada i na satelitskom snimku iz svemira.

Hrvatski mediji navode da se dim vidi i iz drugih gradova u toj zemlji i da je stugao do Bosne i Hercegovine.

Foto: Tanjug/FOTO HINA/ IGOR VUČKOVIĆ

Jutarnji list prenosi navode toksikologa prof. dr. Franje Plavšić koji upozorava na moguće probleme zbog požara u Osijeku.


- Sagorevanje plastike uvek je vrlo opasno jer uz trenutno zagađenje vazduha i okoline ima i dugotrajne posledice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolini - naveo je Plavšić na moguće probleme zbog velikog požara u Osijeku.

On je dodao da se "osim ugljenmonoksida i ugljendioksida pojavljuju i drugi gasovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin".

- Tokom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi, a pre svega da ne ostaju na otvorenom - objasnio je Plavšić.

Foto: Tanjug/FOTO HINA/ IGOR VUČKOVIĆ

Ranije je objavljeno da je zbog gustog dima koji se širi jugoistočno od Osijeka iz bezbednosnih razloga zatvoren put Ernestinovo - Osijek.


- Situacija je grozna. Više od deset hektara plastike gori i došlo je do zidova fabrike. Upravo sklanjamo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bismo sprečili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekat vatra je već zahvatila. Nismo mogli da je spasimo - rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamenik komandira Javne vatrogasne stanice Osijek.

Foto: Tanjug/FOTO HINA/ IGOR VUČKOVIĆ


- Jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi.Hidrantska mreža unutar fabrike ostala je bez vode, pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge reči. Ovako što još nisam video - zaključio je Banjan.

Autor: