AKTUELNO

Zvaničnici iz Herceg Novog oglasili su se nakon brojnih spekulacija da je u Meljinama prethodnih dana usnimljena ajkula.

Mrežama, ali i u medijima, kružio je snimak jedne turistkinje, a tvrdilo se da je u Jadranu usnimljena ajkula pešikan. Međutim, kako objašnjavaju nadležni, uopšte nije reč o opasnom morskom predatoru.

"Naime, radi se o jednom od mnogih snimaka koji su nastali 21. juna ove godine, kada je u akvatorijum naše marine došao redak gost. Radi se o ribi zvanoj Lampuga, koja je pelagijska riba", naveli su iz Opštine Herceg Novi.

Iako je reč o ribi koja živi u celom Jadranu, u pitanju je veoma retka riba.

"Ima izduženo telo spljošteno na bokovima i prekriveno sitnim ljuskama. Ona je izuzetan plivač i po prirodi grabljivica, ali apsolutno bezopasna po ljude. Hrani se isključivo sitnom plavom ribom koja pliva po površini što se može videti na svim snimcima koji su tada nastali - pre mjesec i po dana", navode zvaničnici.

Kako ističu, na opštu radost svih prisutnih turista i meštana, ovaj primerak Lampuge se u zalivu zadržao oko pola sata.

"Sve vreme je plivala po površini loveći sitniju ribu. Njeno prisustvo prijavljeno je Institutu za biologiju mora, koji prati kretanje i migracije svih retkih vrsta koje posete naš prelepi zaliv“, navode iz kompleksa Lazure.