AKTUELNO

Nezapamćeno nevreme koje je izazvalo poplave na severu Slovenije prema rečima meteorologa nije ni blizu kraja.

Meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije za životnu sredinu (ARSO) navodi da se nevreme premešta na druge delove zemlje i da ide ka Hrvatskoj.

Obilne kiše počele su tokom noći između četvrtka i petka i već su poplavljena mnoga mesta širom zemlje. Stotine vatrogasnih intervencija zabeleženo je u Sloveniji zbog bujičnih poplava. Tri kampa su evakuisana, a nekoliko sela odsečeno je od ostatka zemlje.

Evakusian je vrtić u mestu Mengeš.

- Obaveštavamo roditelje iz Dečjeg vrtića Gobica da je svih 22 dece uspešno evakuisano na sigurno - napisali su pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Mengeš.

U Koruškoj su mnogi putevi zatvoreni za saobraćaj, reke su izašle iz korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i mnogobrojna klizišta, navode iz Uprave za zaštitu i spašavanje u Sloveniji.

Komandant civilne zaštite Srečko Šestan navodi da ga je policija obavestila da ima i nekoliko smrtnih slučajeva, ali da još nema konkretnih informacija o okolnostima.

Nabujala reka Mislinja srušila je most na magistralnom putu Dravograd-Slovenj Gradec u Otiškom Vrhu, neprohodno je još nekoliko puteva, mnoga područja su poplavljena, a ponegde nema ni pitke vode ni signala za mobilne telefone.

Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar odbrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan "Vihra".

Taj plan predviđa aktiviranje snaga slovenačke vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmera.

- Ako ne bude moglo drugačije spasavaćemo ljude i blindiranim vozilima - rekao je Šarec.

#Slovenija