AKTUELNO

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE danas u Valandovu počinje dvodnevni vanredni kongres na kojem bi trebalo da bude izabran novi predsednik stranke.

Jedini kadidat koji je podneo kandidaturu za mesto prvog čoveka VMRO DPMNE je generalni sekretar Hristijan Mickovski koji ima neformalnu podršku dosadašnjeg lidera Nikole Gruevskog.

Grupa od 30 visokih funcionera i osnivača VMRO DPMNE, koja je u utorak zastražila odlaganje kongresa za februar jer smara da sada ne postoje fer i demokratski uslovi za izbor novog predsednika, nije predložila svog kadidata iako je to prethodno bilo nezvanično najavljivano.

Dok Mickovski tvrdi da je kampanja za kandidata bila demokratska i da je stranci potrebno jedinstvo, vodja poslanika u parlamentu i potpisnik zahteva za odlaganje kongresa Ilija Dimovski je ocenio da nije dobro da postoji samo jedan kadidat i da je vreme da stranka počne da prihvata drugačija mišljenja.

Zahtev za odlaganje kongresa do februata i formiranje komisije koja bi dotad ;vodila stranku umesto lidera u ostavci Gruevskog, pored Dimovskog, potpisali su i bivši predsednik Sobranja Makedonije Trajko Veljanovski, bivši ministar spoljnih poslova Antonijo Milošoski i još 27 uticajnih stranačkih funkcionera i članova.

Da vanredni kongres treba odložiti da bi se stvorilu uslovi da svi kanidati za predsednika imaju jednake uslove za predstavljenje smatra i grupa članova VMRO DPMNE koji sebe nazivaju Inicijativa za reformu i Filip Petrovski, koji ima uticaj medju ekstremnijim pripadnicima stranke i koji je najavio samostalnu kandidaturu.

Bivši premijer Gruevski je 10. decembra Centralnom komitetu VMRO DPMNE podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika stranke na kojem je bio 15 godina, a u tom periodu je bio 10 godina makedonski premijer.

Na čelu VMRO DPMNE 2002. godine je zamenio osnivača i prvog predsednika te stranke Ljupča Georgijevskog koji se povukao zbog unutarpartijskh previranja posle neuspeha na izborima.

Protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika vodi se više istraga i sudskih procesa zbog sumnje da su dok su bili na vlasti od 2006. do polovine ove godine, nameštali izbore i krali novac iz državnog budžeta.

#Makedonija

#Nasledstvo

#Nikola Gruevski

'