AKTUELNO

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv srpske državljanke S. R. (68) koja je krajem prošle godine zajedno sa pokojnim M. K. (71) od njegovih rođaka pokušala da iznudi 200.000 evra. Predmet je dodeljen sudiji Višeg suda u Podgorici Ivanu Peroviću koji je početak suđenja zakazao za 13. april, piše Pobjeda.

Slučaj iznude je razotkriven nakon što je I. P. iz Kotora 22. novembra prošle godine prijavio tužilaštvu da je dan ranije njegova supruga S. P. primila SMS poruku u kojoj joj je traženo 200.000 evra uz pretnju da će joj dići sina u vazduh ukoliko se obrati policiji.

Pretnje u porukama

U poruci je navedeno i "da joj sat otkucava ako napravi grešku, da joj sina niko ne može spasiti".

S. P. je u istrazi ispričala da je ova poruka uzrujala i uplašila, jer nikada do tada nije doživela bilo kakvu pretnju. Na sugestiju brata, koji je policajac u penziji, o pretnjama je obavestila užu porodicu a sutradan njen suprug je slučaj prijavio kotorskom Osnovnom tužilaštvu.

Ubrzo se u slučaj uključila policija koja je zatražila od porodice I. P. da ih obaveštavaju o primljenim porukama i eventualnim pozivima kako bi na taj način identifikovali osobe koje prete i traže novac.

U narednim porukama koje je S. P. počela da dobija od 26. novembra od nje je traženo da obezbedi novac, kao i "da trojica drže detonatore i da ako ne postupi po njihovim nalozima, da će joj sin biti dignut u vazduh".

Po uputstvu policijskih inspektora S. P. je odgovorila da kod sebe ima samo 10.000 evra i da ne može da obezbedi više novca što je za iznuđače bilo neprihvatljivo. Ipak su joj na kraju dali nalog da novac odnese u svoju kuću, koja se nalazi na Njegušima.

U saradnji sa policijom, S.P. je 9. decembra prošle godine u porodičnoj kući na Njegušima ostavila novac i o tome SMS porukom obavestila iznuđače. Međutim, narednog jutra dobila je poruku u kojoj je pisalo: "Znamo da nisi sama, uzmi lovu i čekaj dalje, neće ti faliti dlaka sa glave".

S. P. je uradila kako joj je naloženo, a istog dana iz policije joj je rečeno da je telefon sa kog je dobijala preteće poruke pronađen kod S. R. koja živi kod rođaka njenog muža – M. K.

S. R. je tog dana uhapšena, a M. K. je prilikom pretresa izvršio samoubistvo.

Porodica S. P. je u istrazi ispričala da su S. R. upoznali preko M. K. kod kojeg je radila u etno-selu kao i da je od novembra 2020. do aprila 2021. godine bez naknade, stanovala u njihovom apartmanu na Njegušima.

S. P. je istakla da su u početku ona i njen suprug sumnjali na sasvim drugo lice, ali kada im je policija otkrila lokaciju telefona sa kojeg su im stizale poruke, sumnja je u potpunosti pala na pokojnog M. K., a kasnije i S. R. koju je razotkrilo pisanje poruka na ekavici.

"M. K. nikada nije koristio reč 'lova', niti je pravilno padežom određivao 'Njeguše', kao i druge reči na ekavici, koje su tipične za S. R.. Tačno se po porukama može zaključiti kada ih je pisao on, a kada ona, jer su neke pisane na ekavici, a neke na ijekavici – ispričala je S. P. u istrazi.

Rođak od kojeg je M. K. pokušao da iznudi novac predočio je u tužilaštvu da njegova porodica ni privatni ni poslovno ni sa kim nisu bili u sukobu.

Kada je saznao od policije da se poruke šalju iz Njeguša, pribojavao se da to ne bude neko od njegovih rođaka. Ispostavilo se da su njegove sumnje opravdane. On je naveo da je M. K. bio njegov rođak sa kojim je bio u dobrim odnosima do 2020. godine, kada je zbog njegovih uvreda prestao da komunicira sa njim, ali se nije svađao.

Ubio se pred policijom

Za to vreme, M. K. nije pretio niti je bilo što preduzimao, a pokušao je čak i da se pomiri sa njim preko sina I. P. Međutim, znajući kakav je, I. P. nije htio da se sa njim miri.

On je naveo da do poslednjeg dana nije mogao da se odredi ko može njegovoj porodici da šalje preteće poruke. Čak i kada je policija našla telefon kod S. R., i dalje je bio u neverici.

M. K. je 10. decembra prošle godine izvršio samoubistvo dok je 15 službenika policije iz Budve i Kotora pretresalo kuću i druge prostorije koje koristi u Njegušima.

Prema pisanju Pobjede, u jednom trenutku, M. K. je seo na krevet, izvadio pištolj i oduzeo sebi život. Nije poznato kako je došao da oružja iako su mu policajci bili u kući, a u prostorijama je bio i jedan građanin.

Prilikom pretresa pronađeni su tragovi kolji su potkrepili sumnje policije i tužilaštva da su S. R. i M. K. pokušali da iznude 200.000 evra.

Autor: