AKTUELNO

Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv mladića (26) koji se tereti da je godinama vršio iznudu od lokalnog sveštenika (60) na području Virovitice.

Župnik mu je, strahujući za život, dao skoro 100.000 kuna i poklonio mu svoja dva automobila od 17.000 evra i vikendicu uz more vrednu najmanje 50.000 evra.

Nije poznato u kakvom je odnosu sa mladićem bio lokalni sveštenik iz virovitičkog kraja, ali izgleda da je sve počelo još 2019. godine, kada je iznuđivač zapretio da će se ubiti i da će učiniti zlo i svešteniku ako mu ne do novac. Tako je u nekoliko navrata dobijao sume od nekoliko stotina kuna.

Sumnja se da je jednom prilikom preteći noževima tražio iznos od 30.000 kuna za plaćanje dugova, pa mu je u strahu za vlastiti život župnik predao taj iznos.

Potom je, u februaru 2019. godine, u Ivanić Gradu mladić svešteniku poslao nekoliko SMS poruka u kojima je tražio da plati dugove uz pretnje, pa mu je sveštenik na kraju dao svoj lični automobil, koji je mladić prodao za oko 8.000 evra.

U septembru iste godine, mladić mu je pretio i stavio mu na telo usijani predmet, zbog čega je sveštenik, strahujući za svoj život, overio ugovor o poklonu vikendice, koju je iznuđivač potom prodao za najmanje 50.000 evra.

Nešto kasnije, krajem oktobra, paroh je, iz straha za život, prepisao svoj drugi automobil, vredan oko 9.000 evra. Međutim, sveštenik se slomio i sve prijavio policiji tek posle incidenta prošlog decembra.

Vozeći se župnikovim vozilom virovitičkom obilaznicom, mladić je uperio pištolj u njega i pretio da će pobiti njega i njegove bližnje ako mu ne donese 57.000 kuna za izmirenje dugova.

Sveštenik mu je dao 50.000 kuna, ali se onda slomio i odlučio da sve prijavi Policijskoj upravi Virovitica. Nije poznato zašto je tako dugo trpeo iznude i teške pretnje.

Autor: