AKTUELNO

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović u pismu dijaspori poručio da se uoči drugog kruga predsedničkih izbora protiv njega vodi organizovana hajka tvrdnjom da se zalaže za oduzimanja prava dijaspori i poručio da daje reč da će se kao novi predsednik Crne Gore založiti za formiranje novih institucionalnih servisa koji će im biti od pomoći.

Ocenjujući da je reč o podmetačini, Milatović dijaspori poručuje da je u pitanju teška podvala.

"Dajem vam reč da ću se kao novi predsednik Crne Gore založiti za formiranje novih institucionalnih servisa koji će pomoći našim ljudima u dijaspori da se još snažnije vežu za Crnu Goru i čim pre vrate tamo odakle su bili primorani da odu, da se vrate u Crnu Goru i tu da ostanu", poručio je Milatović.

Obraćanjem dijaspori od Australije do Kanade, nezavisno od vere i nacije, Milatović je istakao da su oni za njega "veoma dragocen resurs Crne Gore izvan njenih granica".

"Ali vi niste glasački resurs ili rezervoar, već ljudski i moralni. Vi ste za Crnu Goru najveći humanitarci i donatori, najveći investitori, pokretači turizma i njegovi promoteri, te neiscrpni izvor pameti i iskustva koje godinama usvajate u najrazvijenijim i najuređenijim sistema na planeti", naveo je Milatović.

Podseća da je do pre svega tri godine bio, kako kaže, jedan od njih.

"I ja sam bio primoran da odem iz svoje domovine, od svoje porodice, u potrazi za egzistencijom, suočen sa problemima i uskraćenom budućnošću koju nam je oduzeo jedan okoštali politički poredak i nedemokratski režim", naveo je, između ostalog, Milatović.

Poručio je da je njegova vizija crnogorske dijaspore dugoročna i bazira se, kaže, na realnim osnovama dubokog uvažavanja i partnerstva.

"Ona nije uskopolitička ili komercijalna, već pragmatična ali i emotivna", naveo je Milatović i dodao:

"Svako onaj ko crnogorsku dijasporu tretira kao rezervne glasačke džepove i birački mehanizam, svako onaj ko se seti dijaspore samo onda kada mu zatreba za njegov lični opstanak na vlasti – nije vaš iskreni prijatelj, niti prijatelj Crne Gore".