AKTUELNO

Poslednje jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) napustile su bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju danas ujutru, okončavajući tako višemesečni proces razdvajanja vojske od nove države.

Nakon višemesečnih napetosti i neizvesnosti, poslednje jedinice JNA su napustile Makedoniju, završavajući tako proces mirne razdvojbe vojske od nove države.

"Ovo je istorijski dan za Makedoniju i njen narod", rekao je tadašnji predsednik Kiro Gligorov.

Sve jedinice JNA koje su se nalazile na teritoriji Makedonije bile su pod kontrolom lokalnih vlasti i policije, kako bi se sprečile moguće tenzije ili sukobi.

"Sve je proteklo mirno i bez incidenata. Sada se Makedonija može potpuno posvetiti izgradnji svoje budućnosti kao nezavisne države", rekao je ministar odbrane Petar Gošev.

Odluka o napuštanju Makedonije je usledila nakon niza sporova između bivše Jugoslavije i nove makedonske države, uključujući pokušaje da se spreči nezavisnost Makedonije i očuvanje jugoslovenske federacije. Napuštanje poslednjih jedinica JNA označilo je kraj jedne epohe i početak nove ere za Makedoniju i njenu nezavisnost.

Iako je Makedonija bila poslednja republika koja je uspela da ostvari nezavisnost, napuštanje poslednjih jedinica JNA predstavljalo je ključni korak u stvaranju nove države. Sada je Makedonija bila slobodna da uspostavi sopstvene vojne snage i da se pridruži međunarodnoj zajednici kao nezavisna država.

"Ovo je početak nove ere za Makedoniju. Imamo mnogo posla pred sobom, ali sada možemo da idemo napred u izgradnji naše budućnosti", rekao je Gligorov.